Výpis článků na téma: Čaje

Čajové seance našich vědem.

Čaje pro zimní období

Čajík]K podzimu a zimě patří také neodmyslitelně čaje. Bez něj si řada z nás nedokáže zimu představit. Teplý čaj zahřeje a posílí. Přidá dobrou náladu a v sychravém počasí přijde každému vhod. Jaké čaje mimo bylinných se dají doporučit, aby nám pořádně prohřáli tělo? Zkuste například čaj Pu-erh. Jde v současnosti o stále více oblíbený… Čtěte dále … »

Cesta k sebepoznání: Čaj Ayahuasca

Ayahuasca]Ayahuasca je šamanský čaj z léčivých rostlin, kteří šamani používají pro detoxikaci a psychosomatickou očistu. Jde o zážitek holistické terapie. Někteří to nazývají magickým prožitkem nebo zážitkem vnitřního učení. Čaj z těchto bylin způsobuje stav pozměněného a zesíleného vědomí, který se dostaví po vypití nápoje z této rostliny. Způsobuje tak psychoemocionální úlevu. Psychická očista však… Čtěte dále … »

Čaj rooibos

Čaj rooibos]V dnešní době je čím dál oblíbenější čaj rooibos. Je však nutné připomenout, že se nejedná o čaj, ale o nápoj připravovaný z listů a natě keře čajovníkovce kapského. „Pravý“ čaj se připravuje z listů čajovníku čínského. Rooibosu se v oblastech od Kapského města od dávných časů říkalo „horský čaj“. Samotný rooibos z této oblasti také pochází. Nizozemští přesídlenci… Čtěte dále … »

Čajové sáčky: Použité je určitě nevyhazujte

Čajový sáček]Také děláte to, že po vylouhování čajového sáčku ho vyjmete a vyhodíte do koše? Přišlo vám někdy líto, že když si takto děláte čaj několikrát denně, tak sáčky v krabičce rychle mizí v koši? Máme pro vás pár nápadů jak použité čajové sáčky ještě využít. Budete se divit, jaké mají široké využití. Například pokud trpíte na… Čtěte dále … »

Pečený čaj: Zdravá a chutná vzpomínka na léto

Pečený čaj] Pečený čaj se v poslední době stal velkým a vyhledávaným hitem. Někteří už pečený čaj znají od svých babiček, jiní ho objevili až teď. Pečený čaj může mít mnoho podob. Může se jednat o ovocný pečený čaj, nebo vánoční pečený čaj a další. Vždy záleží, co do něj dáme. Pečený čaj se tak stal… Čtěte dále … »

Matcha: čaj samurajů

Matcha čaj] Každý z nás zná klasický zelený čaj. Málokdo však už zná japonský zelený čaj zvaný matcha. Jde o zelený mletý čaj, který se od klasického zeleného trochu liší. U běžného zeleného čaje se listy po vyluhování vyhazují, zatímco listy matcha čaje se po vylouhování našlehají s vodou a pijí se. Takto připravený čaj matcha je… Čtěte dále … »

Kvetoucí čaj

Kvalitní čaje, co rozkvétají

Kvetoucí čaj]Každý z nás už někdy slyšel nebo dokonce i v obchodě narazil na tzv. kvetoucí čaje. Staly se populárními zejména v posledních letech a my si je v tomto článku trochu představíme. Kvetoucí čaje jsou i mezi čajovými gurmány velice oblíbené. Kvetoucí čaj bývá často na prodejních pultech lákavý, zaujme a může sloužit i jako pozornost, či lepší dárek, pokud jimi budeme chtít někoho potěšit.

Čaj Luk On: Kouřově zemitá chuť

Čaj Luk On]Čaj Luk On (Liu An) je čaj, který se pěstuje v čínské provincii An Hui. Jde o plně oxidovaný, někdy až několikanásobně, čaj. Dá se přirovnat i k čajům Pur Erh, ale liší se hlavně rostlinou. Čaj Luk On se poté, co se sklidí a projde oxidací, nechává zestárnout. Zde platí, čím starší, tím lepší.… Čtěte dále … »

Šípkový čaj: Zdravý podzimní šálek

Čaj v konvici]Šípky neboli planá růže šípková je krásný keř, který zdobí větvičky červenými plody. Nejčastěji tento keř můžeme nalézt na okraji lesů a pastvin. Šípky můžeme pěstovat i na zahradě pro okrasu. Šípky odjakživa užívali už naši předci, kteří plody tohoto keře sbírali a následně upravovali. Sušili je a vařili a vyráběli z nich čaje,… Čtěte dále … »

Kopřivový čaj: Podzimní detoxikace

Kopřiva]Nastává doba podzimu a s ním by měla přijít i podzimní očista těla. Detoxikaci těla můžeme zahájit různými metodami a způsoby, ale jedním z těch lepších je vyzkoušet kopřivový čaj. Kopřiv je všude okolo nás, zejména teď na sklonku léta, požehnaně a bylo by škoda je nevyužít k našemu prospěchu. Přece jen matička příroda ví, jak se o… Čtěte dále … »