Category Archives: Koření

Články na téma koření a vše co se kolem koření týče.

Koření: Provensálská směs

Provensálské koření]Kořenící směsi jsou nejen v našich luzích a hájích mimořádně oblíbené. Dát dohromady několik různých, vzájemně ladících vůní, okořenit s nimi maso nebo zeleninu a dopřát si skvělé jídlo každý den? To vědí i na jihu Francie, právě odtud totiž pochází takzvané provensálské koření. Tedy lépe řečeno – směs několika různých jižních bylinek, které jsou v tamním… Read More »

Koření II. : Léčivá vůně přírody

Cibule, česnek]Znalost koření je v určitých okamžicích nezbytná. Nejenže stimulují organismus k jeho lepší práci, posilují imunitní systém, ale také často napomáhají trávení. Existuje spousta druhů koření a každý druh má svoji vůni, chuť a také posilující zdravotní účinky. Ve druhém díle o koření si povíme víc o tradičním koření v našich kuchyních a také o jejich vzácné… Read More »

Kurkuma: Léčivý odvar i chutné koření

Kurkumovník dlouhý]Možná, že dnes slyšíte o kurkumě poprvé, ale pravdou je, že je hojně využívána již od dávnověku. Kurkuma, svým latinským názvem curcuma longa, je indický šafrán a původ má v jihovýchodní Asii. Dorůstá do výšky až metr a roste ve výšce 1500 metů nad mořem, i víc. Nejvzácnější jsou na kurkumě její oddenky a také… Read More »

Koření na všechny nemoce

Mlsným jazýčkům nemusím říkat, že bez pořádného koření, by pokrmy neměli správnou chuť. Ale pojmeme to dnes trochu jinak. Plno lidí má problémy všedního druhu. Ať to jsou problémy s trávením, na které trpí většinou zrozenci Panny, Kozoroha, i Blíženců. Máme tu po ruce přírodní léčbu kořením. Na trávení spojené s nadýmáním si udělejte čaj… Read More »

Skořice I. díl: Aromatické koření

Skořice]Skořice je chutným i aromatickým přídavkem do mnoho jídel i dezertů. Nejenom, že dodá jídlu šmrnc a vůni, ale zároveň je i v určitém množství pro lidský organismus zdravým přínosem. Skořice může být pro někoho symbolem Vánoc, ale také se často užívá běžně v potravinářském průmyslu. Kromě toho je dnes v kurzu i v kosmetickém průmyslu. Může být přidána… Read More »

Badyán: Nejen vánoční koření

Domovy jsou v období Vánoc provoněny různými vůněmi a mezi nimi i vůněmi koření. Mezi typické vánoční koření patří anýz, badyán, hřebíček, fenykl, vanilka, skořice, kardamom, nové koření, pepř, šafrán i zázvor. Podle koření se pojmenovávalo i cukroví, které v sobě mělo dané koření jako přísadu. O některém z nich se dnes něco dozvíme. Pro badyáník pravý se… Read More »

Koření III. : Vlastnosti a skladování

Koření]Jak by se mělo nejlépe skladovat koření? Nejlépe na ne moc teplém, suchém a temném místě. Nejlépe v tmavých kořenkách, které jsou utěsněné. Rozhodně by měly být skleněné, při nejlepším tmavého skla, nebo keramické s utěsněnou zátkou. Spousta lidí je ukládá nad sporák, to však není správné. Zde ztrácí koření chuť i vůni, nabírá na sebe různé pachy z vaření a inklinuje k plesnivění. Také nenechávejte koření v sáčku, pokud jej tak koupíte. Také je vhodné po roce koření obměnit.

Koření I. : Nepostradatelná chuť jídla

Pasta s Bazalkou a kořením]Nejenže koření užíváme v kuchyni jako dokonalou metodu, jak jídlo umět správně ochutit, ovonět či upravit tak, aby lahodilo i samotnému oku. Koření v sobě skrývá i mnoho léčivých účinků. Sami by vám o tom jistě mohli vyprávět tzv. babky kořenářky, které byly známé hlavně pro své výborné znalosti koření. Například taková bazalka… Read More »

Koření na všechny nemoce

Koření] Cítíte tu vůni dálek a širých světů. Cítíte to aroma chutí. Ano, to ale nemusíte být nikde daleko v Indii, nebo Egyptě. Ta vůně se line z čerstvého koření, které je namleté krátkou dobu před balením. A můžete ho mít i u Vás doma. Je rozdíl od kupovaných koření v Supermarketu, kde koření je… Read More »

Koření a dieta

Indické koření]Koření obvykle používáme k vylepšení chutě a vůně pokrmů a jeho součástí jsou většinou sušené přísady rostlinného původu. Koření má silnou a charakteristickou chuť. Naše tělo výrazně podporuje, dokonce se s ním dá i léčit. Koření nemá výživovou hodnotu, tím pádem s ním netloustneme. Opaku hubnutí docílíme tím, že kořením budeme kořenit více. A… Read More »

Kardamom: Drahé koření

Kardamom]Kardamom je bylina, která roste jako divoká v tropických deštných pralesích. Pochází z oblasti Indie, Srí Lanky, Číny a Vietnamu. V dnešní době se s ní můžete setkat i v Tanzanii, Guatemale, Sumatře i jinde. Jde o koření, které je dražší než ostatní. Na rostlině postupně vyrůstají plody, které tvoří tobolky s tmavohnědými semeny. Tobolky mají barvu zelenou, žlutou a bělavou.… Read More »