Výpis článků na téma: Koření

Články na téma koření a vše co se kolem koření týče.

Koření: Provensálská směs

Provensálské koření]Kořenící směsi jsou nejen v našich luzích a hájích mimořádně oblíbené. Dát dohromady několik různých, vzájemně ladících vůní, okořenit s nimi maso nebo zeleninu a dopřát si skvělé jídlo každý den? To vědí i na jihu Francie, právě odtud totiž pochází takzvané provensálské koření. Tedy lépe řečeno – směs několika různých jižních bylinek, které jsou v tamním… Čtěte dále … »

Kardamom: Drahé koření

Kardamom]Kardamom je bylina, která roste jako divoká v tropických deštných pralesích. Pochází z oblasti Indie, Srí Lanky, Číny a Vietnamu. V dnešní době se s ní můžete setkat i v Tanzanii, Guatemale, Sumatře i jinde. Jde o koření, které je dražší než ostatní. Na rostlině postupně vyrůstají plody, které tvoří tobolky s tmavohnědými semeny. Tobolky mají barvu zelenou, žlutou a bělavou.… Čtěte dále … »

Badyán: Nejen vánoční koření

Domovy jsou v období Vánoc provoněny různými vůněmi a mezi nimi i vůněmi koření. Mezi typické vánoční koření patří anýz, badyán, hřebíček, fenykl, vanilka, skořice, kardamom, nové koření, pepř, šafrán i zázvor. Podle koření se pojmenovávalo i cukroví, které v sobě mělo dané koření jako přísadu. O některém z nich se dnes něco dozvíme. Pro badyáník pravý se… Čtěte dále … »

Skořice I. díl: Aromatické koření

Skořice]Skořice je chutným i aromatickým přídavkem do mnoho jídel i dezertů. Nejenom, že dodá jídlu šmrnc a vůni, ale zároveň je i v určitém množství pro lidský organismus zdravým přínosem. Skořice může být pro někoho symbolem Vánoc, ale také se často užívá běžně v potravinářském průmyslu. Kromě toho je dnes v kurzu i v kosmetickém průmyslu. Může být přidána… Čtěte dále … »

Oregano: Koření proti rakovině

Oregano – Dobromysl obecná]Tato známá bylinka a koření v jednom, v Česku známé jako červená lebeda, dobromysl, či saský balzám, se těší velké oblibě a to zejména v pizzeriích, kde se používá jako základ při výrobě pizzy. Navíc je to chutné koření, které se přidává do mnoha jídel a vytváří tak jedinečné chuťové stopy. Oregano patří do čeledi… Čtěte dále … »

Kurkuma: Léčivý odvar i chutné koření

Kurkumovník dlouhý]Možná, že dnes slyšíte o kurkumě poprvé, ale pravdou je, že je hojně využívána již od dávnověku. Kurkuma, svým latinským názvem curcuma longa, je indický šafrán a původ má v jihovýchodní Asii. Dorůstá do výšky až metr a roste ve výšce 1500 metů nad mořem, i víc. Nejvzácnější jsou na kurkumě její oddenky a také… Čtěte dále … »

Koření a dieta

Indické koření]Koření obvykle používáme k vylepšení chutě a vůně pokrmů a jeho součástí jsou většinou sušené přísady rostlinného původu. Koření má silnou a charakteristickou chuť. Naše tělo výrazně podporuje, dokonce se s ním dá i léčit. Koření nemá výživovou hodnotu, tím pádem s ním netloustneme. Opaku hubnutí docílíme tím, že kořením budeme kořenit více. A… Čtěte dále … »

Koření III. : Vlastnosti a skladování

Koření]Jak by se mělo nejlépe skladovat koření? Nejlépe na ne moc teplém, suchém a temném místě. Nejlépe v tmavých kořenkách, které jsou utěsněné. Rozhodně by měly být skleněné, při nejlepším tmavého skla, nebo keramické s utěsněnou zátkou. Spousta lidí je ukládá nad sporák, to však není správné. Zde ztrácí koření chuť i vůni, nabírá na sebe různé pachy z vaření a inklinuje k plesnivění. Také nenechávejte koření v sáčku, pokud jej tak koupíte. Také je vhodné po roce koření obměnit.

Koření II. : Léčivá vůně přírody

Cibule, česnek]Znalost koření je v určitých okamžicích nezbytná. Nejenže stimulují organismus k jeho lepší práci, posilují imunitní systém, ale také často napomáhají trávení. Existuje spousta druhů koření a každý druh má svoji vůni, chuť a také posilující zdravotní účinky. Ve druhém díle o koření si povíme víc o tradičním koření v našich kuchyních a také o jejich vzácné… Čtěte dále … »

Koření I. : Nepostradatelná chuť jídla

Pasta s Bazalkou a kořením]Nejenže koření užíváme v kuchyni jako dokonalou metodu, jak jídlo umět správně ochutit, ovonět či upravit tak, aby lahodilo i samotnému oku. Koření v sobě skrývá i mnoho léčivých účinků. Sami by vám o tom jistě mohli vyprávět tzv. babky kořenářky, které byly známé hlavně pro své výborné znalosti koření. Například taková bazalka… Čtěte dále … »