Výpis článků na téma: Čaje

Čajové seance našich vědem.

Bílý čaj II. díl: Správná příprava a ozdravné účinky

Konvice na čaj]Při louhování bílého čaje záleží na jeho odrůdě. Doba louhování je proměnlivá a odvíjí se druh od druhu. Některé čaje je dobré louhovat ani ne minutu, jiné potřebují k jeho správnému vylouhování až deset minut. Pokud nenajdete doporučenou dobu louhování na krabičce, zeptejte se třeba odborného prodejce. Je proto nejlepší kupovat bílý čaj, nebo… Čtěte dále … »

Bílý čaj I. díl: Výhradně čaj císařů

Šálek čaje]Bílý čaj je dnes běžně k dostání, ale ve staré Číně to byla výhrada pouze císařů. Bílý čaj je totiž výjimečný a také vzácný. Tento čaj císař užíval k vyjádření úcty své návštěvě. Také se tím dával najevo vliv a bohatství. Teprve nedávno se začal bílý čaj do Evropy dovážet. Dnes už není problém na něj… Čtěte dále … »

Podběl: Zdravý čaj i zábaly

Podběl léčivý]Podběl je poslem jara, často jej můžeme vidět na loukách či jiných místech v přírodě. Podběl je zdravou bylinkou, která se užívá už od dávných dob a to zejména k léčení kašle. Podběl se ale lidé museli naučit správně užívat. Jeho užívání je v Čechách dlouhou tradicí. Podběl je nenáročnou rostlinou, která se vyskytuje v Asii, Africe a… Čtěte dále … »

Čaj Pu-erh: Konec s nadváhou

Čaje]Čaj Pu-erh je tradičním čajem, který se dodnes pěstuje v čínské provincii Jün-nan. Pokud ho ještě neznáte, věřte, že patří mezi nejznámější čaje. Má totiž zajímavou a tisíciletou historii a navíc je velice příznivý pro lidské tělo. Nejvíce na něm ženy ocení jeho schopnost redukovat nadbytečná kila. Tento čaj byl známý za dob známých čínských dynastií,… Čtěte dále … »

Čaj Oolong: Polozelený oříškový čaj

Čtyři druhy čaje]Čínsky wu-lung, jinak oolong, je čaj, který se řadí do kategorie polozelených čajů. Podle barvy čajových lístků se mu říká buď žlutozelený, modrozelený, či polozelený čaj. Tento druh čaje nejvíce vyrábí Čína, která dodává jeho 3000 variací s různými příchutěmi, obecně jeho celosvětová spotřeba sahá kolem 3%. Jeho čajové lístky se sbírají pouze… Čtěte dále … »

Čaj Inků: Lapacho

Čajík]Nápoj lapacho je jedním z jihoamerických čajových specialit. Nevyrábí se z lístků čajovníku, ale z vnitřní kůry stromu, který se nazývá Lapacho. Strom Lapacho roste v Bolívii, Peru, Argentině, Paraguayi a Brazílii. Dožívá se až 700 let.

Vikingové tuto čajovou specialitu dostali do Evropy a na svých cestách ji měnili za drahé kameny. Lapacho rádi pili ruští carové a také makedonští mniši.

Bez černý II.: Čaj, šťáva ale i víno

Bez černý ilustrace]Bez černý je velice zdravá bylina, která v květech obsahuje silice, slizy, třísloviny, glykosidy, ale také organické kyseliny. Spolu s tím, obsahuje i vitamín C a ve slupce a v plodech vitamíny A, B, B1, B2, B6 a B12. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny a pektin. Listy obsahují glykosidy, pryskyřici, sambucin, sambunigrin a vápník. Využití… Čtěte dále … »

Indiánský čaj: Maté

Hrníček na Maté]Čaj starých indiánů maté se vyrábí z lístků Cesmíny paraguayské. Tento strom je stále zelený, a nejvíce se pěstuje v Argentině, Brazílii, Paraguaji, Uruguaji a také v Chile. V těchto zemích je maté národním nápojem a také symbolem. Popíjení maté je obřad klidu a harmonie. Maté se také označuje za zelený zlato indiánů. V dávných dobách jej pili… Čtěte dále … »

Kombucha: Čajová houba z Asie

Kombucha, to je roztodivný název pro zvláštní houbu, která je spíš symbiózou několika druhů kvasinek. Její kultura je schopná životaschopnosti po šest měsíců. Její vzhled není moc oslňující, podobá se šedé rosolovité placce. Pokud se z ní tvoří nápoje, které se dělají hojně, rozšiřují se tak mikroorganismy, které byly obsažené v kultuře houby. Původem je kombucha z asijské… Čtěte dále … »

Meduňka lékařská: Čaj pro veselé sny

Meduňka lékařská]Meduňka lékařská je vážená bylinka, která už po staletí léčí naše lidské neduhy. Patří do čeledě hluchavkovité a v České republice se pěstuje. Planě potom může růst ve Středozemí a také v Přední Asii. Meduňka je vytrvalá bylina, která dorůstá výšky až 80 centimetrů. Voní často po citrónu. Kvete od června až do července. Je také… Čtěte dále … »

Černý čaj: Zdravá chuť

Žena pijící čaj]Černý čaj je nejen chutný, lidmi oblíbený, ale také zdravý. Vyrábí se z lístků čajovníku zvaného Camellia sinensis a jeho původ pochází z Číny. Prochází delší fermentací, což je způsob zpracování a díky tomu má výraznější chuť a silnější vůni než jiné čaje. V dávných dobách platil jako měna v Mongolsku, Sibiři, či Tibetu. Oblíbený byl… Čtěte dále … »