Category Archives: Léčba ovocem a zeleninou

Zdravý život s pomocí ovoce a zeleniny.

Pažitka nabytá železem a vitamínem C

Ilustrační foto]Každý ji známe, řežeme ji na malé kousky do polévky, zdobíme s ní hlavní jídla. Užitek a vitamíny nám přináší celý rok. A o čem, že je řeč? Přece o pažitce, zvanou lidově šnitlík. Pažitka pochází pravděpodobně z Itálie, je ale od středověku známá i na americkém a asijském kontinentu. Pažitce se daří skutečně… Read More »

Černý rybíz II.: Chutné plody i listy

Černý rybíz – makro snímek]Černý rybíz má velmi pozitivní účinky na naše tělo. Olej ze semen rybízu působí dobře na imunitu a proti zánětům. Listy napomáhají k tvorbě moči, snižují krevní tlak, tělesnou teplotu a působí také protizánětlivě. Plody této rostliny napomáhají proti kašli a zpestřují chuť nápojů. Olej ze semen dobře pomáhá ženám, které se… Read More »

Ananas: Léčivé ovoce

Ananas] Ananas je chutný žlutomasý plod, který je tzv. nepravým plodem mnohaleté tropické byliny. Na povrchu je chráněný tvrdou šupinatou kůrou a je vybíhající ve vrcholek tuhých a špičatý zelených listů. Ananas může vážit až tři kila a je výsledkem celoroční akumulace slunce a stálého přísunu vláhy ze subtropických dešťů. Ananas podporuje trávení a funguje… Read More »

Černý rybíz III.: Rybízové sirupy, vína i marmelády

Černý a červený rybíz]Plody rybízu se konzumují jako ovoce a připravuje se z nich také velmi chutný sirup nebo marmeláda. Z rybízu můžete ale také udělat ovocné víno nebo kompot. Pokud si chcete vytvořit domácí pohodu s rybízovými listy, máte možnost. Listy je nejlepší sbírat v období kvetení nebo krátce po odkvětu. Suší se na stinném místě, kde musí… Read More »

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy

Zdraví je v zelenině a ovoci Dnešní hektický svět nám nedává kromě klidu a harmonii také potřebné výživné látky, ze kterých by naše tělo čerpalo důležité a životaschopné látky k tomu, aby mohlo správně fungovat. Strava se dnes velmi zanedbává, anebo naopak velmi urychluje, takže pokud se vaří a člověk se stravuje, odbývá se různými polotovary, aby… Read More »

Fresh: Moderní nápoj

Bloody mary]Máte rádi džus? Je pro vás jeho ovocná, osvěžující chuť neodmyslitelná od každodenního života? Pokud jste si odpověděli kladně, právě vy byste měli vyzkoušet freshe. Kvalitní džusy jsou zdraví prospěšné, protože obsahují hodně vitamínů. Některé džusy však obsahují více oslazené vody, než ovocné šťávy. Proto si stále čím dál více lidí, kteří mají rádi… Read More »

Rybíz – posílení imunity

Někteří možná právě teď sklízejí rybíz, jiní už mají sklizeno. Právě teď je doba rybízu, červených a černých kuliček, které mají sladkokyselou chuť. Toto bobulové ovoce nemusíme hledat daleko. U nás ho najdeme snad v každé české zahrádce. Pěstuje se nejčastěji červený a černý, ale někdy také bílý nebo růžový. Právě červený a černý rybíz se… Read More »

Meruňková jádra: zdraví nebo ne?

Meruňková jádra]Určitě jste v posledních měsících slyšeli o nevídaném boomu, který se spustil v mnoha médiích. Meruňková jádra jsou doslova elixírem mládí, mají léčit různé nemoci, kmen, který se jimi odnepaměti živí, netrpí civilizačními chorobami. A je to tak skutečně? Jsou opravdu meruňková jádra tak prospěšná pro naše zdraví, či jde jen o poplašnou zprávu? Meruňky se… Read More »

Kořenová zelenina: Celer plný vitamínů

Celer]Celer je další potravinou, která spadá do kořenové zeleniny. Kořenová zelenina se dá strouhat, krájet, přidávat do sladkých i slaných pokrmů, kombinovat s jablkem, ale také s ananasem a jiným ovocem. Můžeme z nich připravovat lahodné šťávy. Z celeru můžeme dokonce připravit i chutné celerové chipsy. Také se z celeru dají připravovat hranolky a pečené celerové řízečky. Stejně jako mrkev,… Read More »

Černý rybíz I.: Bohatý na vitamín C

Černý rybíz]Letní sezóna se nese ve znamení sběru úrody z naší zahrádky. Mnozí z vás budou sbírat i rybíz, který se často hojně rodí právě na zahrádkách, a na kterém si vždy zaručeně pochutnají zejména ptačí obyvatelé zahrady. Proto se vám také může stát, že na rybízu najdete jen holé stopky bez známých černých kuliček. Rybíz je… Read More »