Kombucha: Čajová houba z Asie

By | 09.11.2020

Kombucha, to je roztodivný název pro zvláštní houbu, která je spíš symbiózou několika druhů kvasinek. Její kultura je schopná životaschopnosti po šest měsíců. Její vzhled není moc oslňující, podobá se šedé rosolovité placce.

Pokud se z ní tvoří nápoje, které se dělají hojně, rozšiřují se tak mikroorganismy, které byly obsažené v kultuře houby. Původem je kombucha z asijské části Ruska, odtud se také rozšířila i do dalších částí světa. Na dálném východě je využívána zcela běžně. Od 19. století se o ni zajímají i lidé z oblasti vědy. Konzumuje se tradičně jako kvašený nápoj. Ten má barvu od světle hnědé až po sytě tmavě červenou. Vše záleží na samotné délce výluhu.

Kombucha je výbornou lékařkou a to znali již dávno moudří Číňané. Samotná kombucha je lékem hned na několik neduh. Dá se používat při žaludečních, ale také trávicích potížích, osvědčená je i na bolesti hlavy, tedy migrény, pomáhá i na onemocnění jako jsou artritida, nebo cukrovka. Podporuje příznivě i nervovou soustavu. Také pomáhá odbourávat stres, kterého je dnes plný svět.

Využití kombuchy je ale širší, než by se dalo čekat. Zlepšuje fyzickou kondici, tělo navrací do rovnováhy, a také je účinným bojovníkem proti stárnutí. Nápoje, které se z kombuchy vytváří, jsou i velmi chutné. Chuťově jsou velice podobné českému burčáku. Nápoje připravené z kombuchy jsou také perlivé, díky kvasným procesům. Kombucha je velkým zdrojem vitamínů ať už jde o vitamín C, B2, B1, B3, B6 nebo B12.

V dnešní době se dá kombucha sehnat jak na pěstování, tak se dají zakoupit i samotné nápoje a to buď v lékárnách, nebo v obchůdcích se zdravou výživou.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner
Přečíst  O zlaté nitce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..