Šípkový čaj: Zdravý podzimní šálek

Čaj v konviciŠípky neboli planá růže šípková je krásný keř, který zdobí větvičky červenými plody. Nejčastěji tento keř můžeme nalézt na okraji lesů a pastvin. Šípky můžeme pěstovat i na zahradě pro okrasu.

Šípky odjakživa užívali už naši předci, kteří plody tohoto keře sbírali a následně upravovali. Sušili je a vařili a vyráběli z nich čaje, marmelády, pasty a dokonce i víno.

Proč jsou právě šípky tak zdravé? Obsahují především vitamín C a to v silné koncentraci. Mají zhruba desetinásobek vitamínu C než citrony. Kromě vitamínu C obsahují i karoteny, provitamíny A a vitamíny skupiny B. Obsahují také třísloviny, hojivé slizové žlázy a organické kyseliny. Dále jsou bohaté na minerální látky a to hlavně draslík, hořčík a stopové prvky.

Šípky jsou vhodné zejména při únavě, nebo při dlouhodobých chorobách, nebo také při infekcích. Nejjednodušší je udělat si pravý šípkový čaj. Sbírat musíme šípky zralé, ale ne přezrálé. U přezrálých šípků hodnota vitamínu C klesá. Pokud byste chtěli šípky zavařovat, můžete použít i přezrálé.

Šípky se musí před použitím usušit v sušičce nebo v troubě a to v teplotě kolem 60°C.

Šípkový čaj se dá užívat i dlouhodoběji než jiné bylinkové čaje a to je další z jeho výhod. Šípkový čaj připravíme lehce. Dáme zhruba dvě lžičky usušených šípků bez jádřinců a zalijeme horkou vodou. Necháme 10 minut louhovat.

Nepřehlédněte

SMS Věštba
SMS Výklad / banner