Černý čaj: Zdravá chuť

Žena pijící čajČerný čaj je nejen chutný, lidmi oblíbený, ale také zdravý. Vyrábí se z lístků čajovníku zvaného Camellia sinensis a jeho původ pochází z Číny. Prochází delší fermentací, což je způsob zpracování a díky tomu má výraznější chuť a silnější vůni než jiné čaje. V dávných dobách platil jako měna v Mongolsku, Sibiři, či Tibetu. Oblíbený byl i na západě a dodnes patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším.

Černý čaj je dokonale fermentovaný, jeho listy se nechávají zavadnout, na strojích se nechávají svinout, poté se fermentují a poté suší a třídí. Fermentace je přirozeným kvasným procesem, díky kterému dochází k oxidaci buněčné šťávy listu a ke změnám jeho nejen chemických, ale také chuťových vlastností. Změní se i barva lístků na měděnou a odtud pochází právě název – černý čaj. V koloniálních dobách většinu čajového trhu ovládala Anglie a Nizozemí.

Černý čaj má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Staří Číňané čaj využívali k léčené únavy, žaludečních či střevních potíží a na kožní nemoci.

Čaj obsahuje třísloviny, které mají pozitivní účinky na krevní oběh a také trávicí trakt, čaj také pomáhá jako prevence proti infarktu a srdečním chorobám. Pomáhá i na průjem či horečky, podporuje pocení a zmírňuje křeče. Obsahuje také vitamíny B1, B2, A a C.

Zažene žízeň i osvěží a šálek čaje jakožto horkého nápoje, sníží tělesnou teplotu na rozdíl od studeného, který působí jen v ústní dutině.

Čaj k sobě také váže různé vůně. Proto se k čajům přidávají různé květy, bylinky či ovoce. Proto i černé čaje ochucené o příchuť těchto složek jsou mezi lidmi také velmi oblíbené.

Nepřehlédněte

SMS Věštba
SMS Výklad / banner