Čaj Oolong: Polozelený oříškový čaj

Čtyři druhy čajeČínsky wu-lung, jinak oolong, je čaj, který se řadí do kategorie polozelených čajů. Podle barvy čajových lístků se mu říká buď žlutozelený, modrozelený, či polozelený čaj.

Tento druh čaje nejvíce vyrábí Čína, která dodává jeho 3000 variací s různými příchutěmi, obecně jeho celosvětová spotřeba sahá kolem 3%.

Jeho čajové lístky se sbírají pouze v úplné zralosti, aby zachoval svoji plnou chuť. Lístky se nechávají zavadnout na přímém slunci, po sběru prochází čaj poloviční úpravou tzv. polofermentací. Tento postup se provádí bambusovými válci, kde se čajové lístky třou tak dlouho, dokud se nenaruší buněčné membrány a lístky nezačnou oxidovat. Jakmile lístky začnou červenat, oxidace se přeruší a dochází k usušení za vysokých teplot.

Tento druh čaje má nasládlou chuť, také má silné zemité aroma a až oříškovou příchuť. Označuje se i jako tzv. šampaňské mezi čaji.

Čaj oolong je velice přínosný pro lidský organismus. Nese v sobě totiž vitamíny A, B, C, E, K a k tomu také minerály, jako je vápník, karoten, draslík, fluor či zinek a mnohé další. Také upravuje krevní tlak, podporuje trávení, napomáhá zrychlení metabolismu a také tímto usnadňuje hubnutí. Navíc podporuje i imunitu.

Čaj Oolong příprava

Čaj se zalévá vodou teplou zhruba kolem 60 - 70 °C. Louhuje se maximálně po dobu dvou minut. Čaj snese i několik louhování za sebou a to je jeho velká výhoda. Čaj se může podávat v tradičních nádobách zhong nebo gungfu. Podává se oběma rukama, abychom vyjádřili druhému úctu.

Nepřehlédněte

SMS Věštba
SMS Výklad / banner