Indiánský čaj: Maté

Hrníček na MatéČaj starých indiánů maté se vyrábí z lístků Cesmíny paraguayské. Tento strom je stále zelený, a nejvíce se pěstuje v Argentině, Brazílii, Paraguaji, Uruguaji a také v Chile. V těchto zemích je maté národním nápojem a také symbolem. Popíjení maté je obřad klidu a harmonie. Maté se také označuje za zelený zlato indiánů. V dávných dobách jej pili jihoameričtí indiáni. Pověst praví, že tuto posvátnou rostlinu daroval sám Bůh mladé dívce za pohostinnost.
Cesmína paraguayská byla vědecky pojmenována na začátku 19. století a to díky francouzskému přírodovědci. Jako úplně první Evropan, který měl štěstí ochutnat maté, byl Kryštof Kolumbus.

Rostlina, z které se maté vyrábí, obsahuje vysoký obsah kofeinu, minerálních látek jako hořčík, vápník, železo, mangan, selen, draslík, křemík, železo a mnoho dalších. Také obsahuje mnoho vitamínů jako A, B, C, E a také betakaroten, antioxidanty a více než 20 druhů aminokyselin.

Maté je velice zdravé, a příznivě podporuje funkce ledvin, podporuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém a zahání pocit hladu. Také je dobrý při různých dietách. Není vhodné však pro malé děti, těhotné a kojící ženy a pro lidi trpící vysokým tlakem.

Maté má výraznou chuť a kořeněnou vůni. Pije se samotné, nebo také s různým kořením a bylinkami. Například s mlékem, mátou, cukrem, vanilkovým cukrem, karamelem, medem a dalšími. Zakoupit se dá maté zelené, nebo pražené.

Nepřehlédněte

SMS Věštba
SMS Výklad / banner