Černý rybíz I.: Bohatý na vitamín C

Napsala | 06.08.2014

Černý rybíz]Letní sezóna se nese ve znamení sběru úrody z naší zahrádky. Mnozí z vás budou sbírat i rybíz, který se často hojně rodí právě na zahrádkách, a na kterém si vždy zaručeně pochutnají zejména ptačí obyvatelé zahrady. Proto se vám také může stát, že na rybízu najdete jen holé stopky bez známých černých kuliček.

Rybíz je vytrvalý keř, který dorůstá do výšky maximálně 1 a půl metru. Větve tohoto keře s postupem času nabírají červenohnědou barvu. Z nich poté vyrůstají laločnaté listy s hrubým pilovitým okrajem. Květy rybízu, které jsou k vidění od dubna do května, mají žlutozelenou barvu. Plodem tohoto keře jsou malé černé kulaté bobule, které jsou uspořádané v hroznech. Pro černý rybíz je typická jeho výrazná vůně, která provází nejen bobule, ale také listy.


Černý rybíz je zajímavý především pro svůj největší podíl ovocných kyselin ze všech bobulových plodů. Právě tyto kyseliny aktivují v těle látkovou výměnu. Šťáva z tohoto rybízu odbourává jedy a upevňuje zdraví.

Z rostliny se sklízí zejména plody, ale také listy. Ty se následně suší a ze semen rybízu se může lisovat i olej. Ten obsahuje esenciální mastné kyseliny. Plody rybízu jsou velmi bohaté na vitamín C.

Listy obsahují velké množství flavonoidů, tříslovin a malé množství silice. Kromě vitamínu C obsahují bobule černého rybízu i jiné vitamíny a hodně sacharidů, barviva, glykosidů a organických kyselin.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner
Přečíst  Černý rybíz III.: Rybízové sirupy, vína i marmelády

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..