Vitamín A: Pomocník při neplodnosti

By | 06.08.2020

Mrkev – Zdroj vitamínu A]Pokud máte zdravotní potíže, nebo se cítíte unavení či podráždění a lékař vám na nic nepřišel, možná že vám jednoduše chybí vitamíny. A jelikož vitamíny jsou v lidském životě důležitou složkou pro zdravý život, neměli byste jejich nedostatek podceňovat. Nedostatek vitamínů způsobuje i různé nemoci, které se nespraví do té doby, než jsou vitamíny opět dodány v potřebné dávce. Jedním z nich je i vitamín A.

Vitamín A je vitamín rozpustný v tucích. Tuto skupinu látek tvoří retinol a rostlinné karotenoidy, které můžete najít hlavně v zelenině, a které způsobují zbarvení do červena. Pokud jsou tělu tyto látky dodáno, samo si z nich vyrábí vitamín A. Vitamín A je hojný například v mrkvi, o které se říkám že když ji budete hodně jíst, budete mít lepší zrak. Pravda je taková, že se zlepší ostrost a to hlavně za šera, ale také pomáhá rozlišovat barvy.

Navíc podporuje obnovu a růst buněk sliznic, krvetvorby a kostí. Pomáhá hojení ran a při popáleninách, také je prevencí proti nachlazení, infekcím močového a trávicího systému, navíc také posiluje imunitu a jako bonus pomáhá k plodnosti. Zodpovídá za správnou tvorbu spermií, ale i vajíček a stará se potom o správný vývoj plodu.

Také konzumace rajčat podle vědců snižuje riziko rakoviny. Najít tento vitamín můžete i v petrželi, špenátu, kapustě, meruňkách, hlávkovém salátu, paprice, dýni, mandarinkách, chřestu, brokolici, ale i v živočišných výrobcích jako játra, mléčné výrobky či vejce.

Pokud trpíte nedostatkem tohoto vitamínu, možná ztrácíte chuť k jídlu, lámou se vám nehty, máte kožní vyrážky, či problémy s imunitou, vysychají vám sliznice očí, nebo se stáváte šeroslepými.

Předávkování je u tohoto vitamínu téměř nemožné, neboť když má lidské tělo dostatek retinolu, nemá potřebu další vyrábět. Maximálně můžete být více oranžoví než jindy.

Přečíst  Kořenová zelenina: Celer plný vitamínů

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..