Černý rybíz III.: Rybízové sirupy, vína i marmelády

By | 03.10.2020

Černý a červený rybíz]Plody rybízu se konzumují jako ovoce a připravuje se z nich také velmi chutný sirup nebo marmeláda. Z rybízu můžete ale také udělat ovocné víno nebo kompot.

Pokud si chcete vytvořit domácí pohodu s rybízovými listy, máte možnost. Listy je nejlepší sbírat v období kvetení nebo krátce po odkvětu. Suší se na stinném místě, kde musí probíhat dostatečná výměna vzduchu. Sušit listy musíte rozložené na sítech či papírech ve vrstvě zhruba do 5 centimetrů. Při sušení nezapomínejte listy obracet. Při umělém teple můžete listy také sušit, ale pouze do teploty 45°C.


Správně usušený rybízový list poznáte jednoduše a to tak, že si list zanechá přirozeně zelenou barvu a charakteristickou vůni černého rybízu. Listy poté mají slabě svíravou a nakyslou chuť.

Usušené listy balte do papírových nebo jutových obalů a uchovávejte je na suchém místě, chráněném před vlhkostí a světlem.

Naopak rybízové plody se sbírají v době jejich plné zralosti. Suší se v sušárně nebo na plechu do teploty 40°C a to za včasného promíchávání, aby se nepřipekly. Stopky se musí dodatečně po sušení nebo před sušením odstranit.

Správně usušený rybízový plod nesmí po zmáčknutí mezi prsty barvit. Usušený plod má červenohnědou barvu a charakteristický zápach a chuť. Nezapomínejte také usušené plody balit do papírových nebo jutových obalů.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner
Přečíst  Meruňková jádra: zdraví nebo ne?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..