Kváskový léčivý chléb

ChlébMinulý týden jsem dostala ochutnat a současně i recept na BIO domácí kváskový chléb, bez kvasnic. 

Mnozí nevíte, že dříve se chléb nedělal z kvasnic, ale kvásku. My vám tu přinášíme recept, jak jen pomocí žitné mouky a vody si upečete chleba jen té nejvyšší kvality. Kváskový chléb jde koupit, ale jeho cena je kolem 70 Kč. Přitom je tak jednoduchý.

Do malé misky si dáme 8 lžic žitné mouky a sklenku  vody, vše lžící rozmícháme, těsto je řídké jako na lívance. Necháme přikryté utěrkou do druhého dne, těsto děláme večer, ráno do téhož misky přidáme 3 lžíce mouky a opět vodu, zase opět, aby těsto bylo řídké jako na lívance, necháme do večera opět přikryté. Večer kvásek opět přiživíme 3 lžíci mouky a vody. Nyní těsto má již vytvořené bakterie, které v něm pracují, a těsto má příjemnou nakyslou chuť. Večer opět po čtvrté přidáme 3 lžíce mouky a vodu. Ráno přendáme do větší mísy, přidáme 700g mouky žitné, nebo celozrnné, někdo si může dát jen 500g žitné mouky, a zbytek 200g pšeničné, dle libosti chutí. Přidáme vodu, já přidávám lněné semínka hrst a hrst slunečnicových. Osolím, okmínuji. A dám kynout do večera. Kváskový chléb, totiž kyne dlouho, někdy i 20 hodin, pokud ho děláme více. Večer upečete při 180°C a máte pravý chléb, který dělaly naše babičky. Z kvásku jdou udělat i buchty, a jiné věci, proto se nebojte to zkusit. Výhodou je, že kdo nemůže vejce, mléko a tuk, může vše péci jenom z kvásku. Dlouhodobý proces, kdy mouka překvašuje, je tím zázrakem, v této době se zde štěpí cukry a mouka je stravitelná. Tento chléb nejde jiným nahradit, celozrnné chleby v obchodech, jsou vyhnané kvasnicemi, dobarvené melasou a hlavně jsou hůře stravitelné, i když jsou celozrnné, protože u nich nedošlo k prokvašení a tedy štěpení. V tom je celé to kouzlo. 

SMS Věštba
SMS Výklad / banner