Celer: Přírodní afrodiziakum

CelerCeler je velmi oblíbená zelenina, která se těší své oblibě nejvíce ve Středomoří a v Americe, kde je nedílnou součástí mnoha pokrmů. U nás se celer hojně využívá zejména jako součást redukčních diet. Už staří Římané však věděli, jaké účinky celer na zdraví člověka má. Ti ho používali nejen ke zdobení smutečních věnců, ale také jako afrodiziakum.

V Evropě byl v 16. století zkultivován a byl znám jako léčivá rostlina. Celer je ceněný zejména pro svoji nadzemní část. Řapíky mohou u vzrostlého celeru dosahovat délky až 40 cm. Uprostřed řapíků se skrývá tzv. srdíčko, které nejkřehčí z celé rostliny a používá se především k ozdobě jídel a nápojů. U řapíkatého celeru je kořen nepoživatelný, zatímco u celeru bulvového se právě kořen cení nejvíce.

Celer je výborný pomocník na potenci a umí léčit mnoho nemocí. Někteří ho považují za lahůdku, jiní ho pro jeho silné aroma nemohou ani cítit. Celer na potenci užívali už egyptští faraóni. Jako afrodiziakum však působí celer i u žen.

Pěstování celeru řapíkatého je podobné jako pěstování celeru bulvového. Rostlina se vysévá od poloviny února až do konce dubna a to podle toho, kdy chceme řapíky sklízet. Celer potřebuje půdu, která je dobře zásobena vláhou a je hlinitopísčitá. Řapíky sklízíme od srpna až do prvních mrazíků. Před mrazy však můžeme sklidit celé rostliny i s kořeny a založit je ve sklepě nebo na pařeništi. Rostliny tak vydrží do konce roku. Celer je pro nízký obsah kalorií a vysoký obsah výživných látek výbornou dietní zeleninou.

Celer: Také jako pomocník proti bakteriím

Celer je pomocník na žaludeční vředy, nachlazení i vysoký tlak. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny C, A, K, E, draslík, chróm, fosfor, vlákninu, hořčík, karoten, sodík, železo, vápník, zinek, jód a dokonce i éterické oleje, které mu dodávají nezaměnitelné aroma.

Naše tělo a to především sliznice si potom těchto olejů velmi cení. Působí totiž antibakteriálně, antimykoticky, dokážou dezinfikovat trakt a zabíjet bakterie v ledvinách a močových cestách. Celer pomáhá i při bolestech kloubů a snižuje krevní tlak.

Celer pomáhá i v boji proti nachlazení. Silice, které celer obsahuje, rozpouštějí hlen, dezinfikují sliznice a zabíjejí mikroorganismy. Pokud si dopřejete celerovou šťávu, dodáte tělu spoustu vitamínů a posílíte tím obranyschopnost.

Pokud budete chtít celer sklízet, řapíky vždy odtrhněte a neodřezávejte. Celer je také křehká zelenina, a proto při nákupu vybíráme řapíkatý celer, který je zakončený jasně zelenými, nezvadlými listy. Doma celer zabalíme do průhledné folie nebo papíru a uložíme v ledničce, kde vydrží zhruba týden. Podle potřeby poté odlamujeme řapíky.

Celer pomáhá také proti revmatismu, artritidě a posiluje činnost hormonálního systému. Pomáhá také při nervových slabostech. Upravuje překyselení a pálení žáhy. Pomáhá při migréně a snižuje nespavost. Celer také pomáhá na ekzémy a je dobrým pomocníkem pro nemocné cukrovkou.

Čerstvé listy celeru se mohou použít do vývarů a polévek, také do salátů a masových pokrmů. Celer má obdobné využití jako petržel. Celer se dá také usušit a používat jako koření, kdy má výraznější chuť. Řapíky celeru jsou výborné, když se podávají i se sýrem. Dají se také vařit, dusit, restovat, zapékat i grilovat.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner