Bez černý II.: Čaj, šťáva ale i víno

Bez černý ilustraceBez černý je velice zdravá bylina, která v květech obsahuje silice, slizy, třísloviny, glykosidy, ale také organické kyseliny. Spolu s tím, obsahuje i vitamín C a ve slupce a v plodech vitamíny A, B, B1, B2, B6 a B12. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny a pektin. Listy obsahují glykosidy, pryskyřici, sambucin, sambunigrin a vápník.

Využití bezu černého je nespočet. Jeho hlavními účinky jsou, že působí anti-skleroticky, působí jako prevence, proti rakovině a regeneruje jaterní buňky.

Nikdy však bez černý nejezte syrový, může vyvolat příznaky otrav.

Z bezu si můžeme udělat čaj, kde necháme vylouhovat usušené květy a ty můžeme zkombinovat i s květy lipovými. Slazený a horký bezový čaj má projímací účinky. Čaj je dobré pít při nachlazení, začínající chřipce, rýmě, horečce, či kašli. Sladit jej můžeme medem, cukrem, nebo i jitrocelovým sirupem.

Studený a neslazený čaj je vhodný pro žaludeční problémy, jako jsou křeče, nevolnosti, kolika (i střevní), k uvolnění plynatosti, při problémech se žlučníkem, menstruačních bolestech, migréně, či neuralgických bolestech.

Vlažný neslazený čaj se pije proti zácpě, při ledvinových problémech, proti vysokému krevnímu tlaku, při problémech s prostatou a vodnatelnosti.

Nálev z bezu černého kloktáme, při bolestech v krku, při bolestivých dásních, teplý odvar potom při chrapotu, kašli, špatném vykašlávání, otoku dásní a jejich zánětu i při aftech. Žvýkáme bezovou větvičku při bolestech zubů. Obklady z teplého odvaru dáváme na otoky.

Čaj z listů můžeme užívat jen dva měsíce. Čaj čistí krev, je projímavý a močopudný.

Z bezu také můžeme dělat tinkturu, ocet, šťávu, která je asi nejznámější formou využití černého bezu, také povidla, rosol, ale také víno.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner