Fenykl

Vděčný pomocník

Fenykl obecnýFenykl se často užívá v podobě kapek proti nadýmání. Jde o rostlinu, která je příbuzná s kmínem, koprem, anýzem, celerem, petrželí, libečkem a koriandrem. Používá se často v kuchyni jako koření, ale také odjakživa v lidovém léčitelství.

Fenykl se používal k léčení i v kuchyni už ve staré Číně, Indii, Orientu a také ve Středomoří.

Fenykl může dosáhnout výšky až dvou metrů. Používá se celý, od plodů, listů až po kořen. Nejvíce se užívají semínka této rostlinky. Připomínají kmín, ale jsou o něco větší a po dozrání a usušení nabudou světle hnědou barvu. V těchto semínkách se skrývá spousta prospěšných látek, které lidem pomáhají při různých útrapách. Obsahují totiž silice, éterické oleje, vitamíny, cukr a stopové prvky. Často se používají formou odvaru, nebo nálevu.

Nejvíce fenykl pomáhá ke správnému trávení. Látky, které fenykl obsahuje, uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu a pomáhají uvolnit křeče v žaludku a střevech a pomáhají od nadýmání. Nejvíce se fenykl používá v mateřství, kdy se kapky nebo čaj dávají miminkům, aby se jim pomohlo od bolení, které často mají. Čaj z fenyklu dobře chutná, je sladký a dítě ho tak neodmítá pít. Navíc fenykl zabírá vcelku rychle. Pokud tedy někdo trpí pocitem nafouknutého břicha, určitě by měl sáhnout po fenyklu. Má blahodárné účinky na zažívací trakt a pomáhá při poruchách trávením nebo překyselení žaludku.

Dříve čaj z fenyklu pily ženy, které také žvýkaly celá fenyklová semena, jako prevenci proti obezitě. Fenykl navozuje pocit sytosti a snižuje i chuť k jídlu a navíc působí i dezinfekčně.

Fenykl: Řapík a listy

Fenykl také pomáhá na dýchací cesty. Pomáhá k čištění sliznice dýchacích cest a napomáhá k odkašlávání. Je tedy výborným pomocníkem při nachlazení, chřipce či angíně. Může se přidávat i do různých směsí bylinek, nebo se dá používat samotný. Kombinovat jej můžete s lipovým květem, hluchavkou nebo diviznou. Jelikož má fenykl dezinfekční prostředky, dá se používat i ke kloktání při bolestech v krku.

Semena fenyklu působí i močopudně a pomáhají tak k odvodnění a očištění organismu. Mají dobrý vliv na játra a ledviny, které čistí a zlepšují jejich funkci. Fenykl se také používal vždy ke zvýšení produkce mateřského mléka a pro vyvolání menstruace, která se opozdila. Nálev z fenyklu se uplatní dobře i jako ústní voda. Osvěžuje dech a je příznivý k dásním. Jeho semena v dávných dobách nahrazovaly dnešní žvýkačky.

Nálevy z fenyklu se používají i k očním výplachům, kdy fenykl pomáhá zejména při zánětech očí.

V kuchyni se nejvíce po celém světě užívá řapík fenyklu, který se bere za velkou dobrotu. Koupit jej můžeme v zelenině, nebo ve speciálních prodejnách nebo v obchodě s potravinami. Použít se dá syrový, kdy je vhodný zejména do salátů. Dá se ale také kombinovat s jinými druhy jídla a zapékat. Listy fenyklu voní po anýzu a přidávají se k nakládané zelenině, do omáček a pomazánek. Můžeme je přidat i ke grilovaným rybám a dalším masovým jídlům.

Fenykl se také používá v likérnictví, kdy se používá k výrobě bylinných alkoholických nápojů.

Na čaj z fenyklu budete potřebovat dvě čajové lžičky semínek fenyklu, které je vhodné podrtit. Poté se zalijí horkou vodou a nechají až 15 minut louhovat. Poté se vše scedí a užívá až 3x denně.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner