Chrámová kuchyně: Strava buddhistických mnichů

BuddhaCo si představit pod pojem chrámová kuchyně? Jde o kuchyni buddhistických mnichů, která momentálně zažívá velkou obrodu v Jižní Koreji a Asii celkově.

V této kuchyni je přísně zakázáno používat potraviny, které mohou vyvolávat hněv nebo libido a podle tohoto pravidla jsou sestaveny užívané suroviny této kuchyně.

Podstata kuchyně pochází z klášterů, ale v dnešní době si našla své místo dokonce i v restauracích. Jde o zcela jednoduché a zároveň zdravé jídlo. Těmi, kteří okolí učí tuto kuchyni vařit, jsou mniši, kteří ochotně radí ostatním, jak správně pokrmy připravit a ze kterých surovin.

Chrámová kuchyně je tvořena především takovými jídly, která jsou chudá na kalorie a tělu všeobecně prospívají a dokážou očistit nejen tělo, ale i duši. Zejména jde převážně o vegetariánskou kuchyni, ale můžeme tu najít i pár receptů s mléčnými výrobky. Nejčastějšími ingrediencemi jsou zde kořenová a listová zelenina a především bylinky.

Jižní Korea, kde se tato kuchyně rozvíjí, je velkým světovým producentem česneku a v celé zemi je česnek oblíbený.

Ovšem v chrámové kuchyni nemá česnek co dělat. Další zeleninou, která se nepoužívá je cibule, šalotka, pórek ani pažitka. Tato zelenina podle buddhistické tradice patří k pěti pikantním zeleninám. Traduje se, že pokud je tato zelenina užívána v syrovém stavu, povzbuzuje libido a pokud ve vařeném, tak naopak zelenina může v lidech vyvolat hněv a chamtivost.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner