Vánoce ve světě: Skandinávie

By | 12.05.2020

Skandinávské Vánoce

Svátky vánoční mají snad po celém světě svá krajová specifika. Zatímco dárky obvykle přináší malým dětem pokaždé jiná imaginární bytost, najdeme samozřejmě i další odlišnosti, doslova region od regionu. Jak se vlastně slaví Vánoce ve Skandinávii, tedy Finsku, Norsku a Švédsku, ale také třeba v Pobaltí?

Podobně jako u nás = Vánoce jsou hlavně o setkání s rodinou a přáteli

Vánoce v oblasti Skandinávie mají podobný nádech jako v našich zeměpisných šířkách. Setká se rodina, přátelé a tradiční zvyky se už příliš nedodržují, původní ryze křesťanský nádech pak mají vánoční svátky jen v málo domácnostech. Naopak, pohanský ráz je tu ještě tak vžitý, že třeba v dánštině se Vánoce nazývají „Jul“, často se jen posunula o pár dnů oslava Slunovratu. V každém případě se ale peče cukroví, vánoční stromky se zdobí klidně i dva týdny před Štědrým dnem. A pozor, sváteční období nekončí jako u nás, tedy šestým lednovým dnem, ale trvá ještě, hlavně ve Švédsku, ještě o další týden déle – slaví se totiž svátek svatého Knuta. Tehdy se stromečky zbaví ozdob a vyhodí ven z domu oknem. Tak zase za rok!

Ve Švédsku také nestaví jen vánoční jolku, ale také slaměného kozla julbocka, který je často nejen ozdobou domácnosti, ale i náměstí. Dárky tu nenosí nikdo jiný než kouzelní skřítci se staříkem Jultomtenem. Norům zase naděluje skřítek Misen a milují naše (a německé) „Tři oříšky pro Popelku“, opět se objevuje i symbolika slaměné kozy, která v některých staveních také naděluje dárky, ale musí dostat předem čerstvou trávu. Ve Finsku je tomu podobně, dárky nosí dědeček Ukko doprovázen skřítky, vánoční svátky ale skončí stejně jako u nás již šestého ledna.

A Dánové? Ti mají stovky druhů cukroví, a to zcela bez legrace, připravují i delikátní slané pečivo. Dávají si také vtipné dárky, ten, kdo holduje nadmíru alkoholu, může očekávat pod jolkou lahvičku čisté vody. Klasikou u štědrovečerního stolu je pudink z rýže ukrývající malou mandli. Z ryb je oblíbená hlavně treska, jí se i krocan nebo husa. Těžké to mají například Islanďané. Pokud si nekoupí nový kus oblečení zrovna ve vánočním období, sežere je příští rok zlá kočka.

Přečíst  Předvánoční atmosféra: Barborky
SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..