Vejce

Velikonoční vejceVejce vzniká v těle drůbeže, ale i plazů a jiných ptáků. Vajíčka která jsou pro člověka jedlá: jsou to vejce slepičí, husí, křepelčí, vejce perliček a pštrosí.

V obchodech dostanete na prodej vejce slepičí, pokud si je jdete koupit je důležité abyste se naučili číst etikety. Poznáte, že vejce které si kupujete byla sebrána od slepičky, která není chována v klecovém chovu, ale od volně pobíhající slepičky. To znamená, že daná slepice netrpí klaustrofobií z malého klecového prostoru, ale volně pobíhá po svobodě a je šťastná. Poznáme to na chuti vejce, které je nejjakostnější. Většinou jsou tyto vejce na kus o 0,50 haléřů dražší, ale máte jistotu, že jsou kvalitní.

Nejkvalitnější vejce koupíte od soukromého chovatele na vesnicích, kde slepičky volně pobíhají po louce, či trávě. Výhodou je, že mohou hrabat, protože slepice patří mezi drůběž hrabavou a mohou si nasbírat velké množství hmyzu, žížalek a trávy. Tím je vajíčko ještě jakostnější, než od slepičky krmené jen směsí. Venkovské vajíčko má žloutek krásně oranžový a je to tím, že slepička má slunce a trávu.

Dnešní děti si při hodování neváží vajíček, jsou případy, že se po koledě děti ve městech "vajíčkují". To znamená , že proti sobě hrají vajíčkovou válku. Myslím, že je to tím, že si dnešní mládež neváží vajíčka. Věřím, že to je ale více výchovou, kdy my rodiče na ně máme málo času a abychom jim vysvětlovali, že z vajíčka jde udělat výborná pomazánka i umělecké výtvory, to už zapomínáme. Je na nás, abychom jim připomněli význam vajíčka a abychom je naučili vážit si věcí, které mají.


Přidávám ještě složení vajec, abyste věděli, že vejce nejsou nezdravé a že i lidé kteří mají vysoký cholesterol potřebují vejce proto, aby jejich tělo správně fungovalo. Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin). Vejce dále obsahují vitamíny a minerální látky. Které nám v jaru chybí a potřebujeme je dostat do těla.


Víte například, že z vajec se vyrábí i některé očkovací látky, potřebuje je i textilní průmysl, chemický průmysl, fotografický průmysl a sklářský průmysl.

Vaječné tipy:

Vaječná pomazánka:

Uvařené vejce nastrouháme na struhadle, nebo posekáme na jemno. Přidáme posekanou pažitku, trošku sole, pepře, nebo petrželovou nať, přidáme lžíci hořčice, majonézu a můžeme přidat i na jemno nasekanou salátovou okurku. Mažeme na chlebíčky, nebo chleba. Ozdobíme cibulkou a okurkou.

Vápník ze skořápek

Tento vápník, jelikož je organický a je ze 100% střebatelný pro naše klouby (kosti), je nejkvalitnější!

Prázdné skořápky, které nám zbudou od vaření, dáme vařit do vody. Necháme je povařit 10 minut mírným varem. Slijeme vodu a vychladlé skořápky usušíme v troubě, nebo na topení, když jsou náležitě proschlé dáme je do mixéru a rozmixujeme na prášek. Tento prášek užíváme na špičku nože, buď do jogurtu, nebo do nápojů. Lze ho také změkčit, když ho pokapeme Citronovou šťávou a necháme 4 hodiny. Můžeme do přimíchat do čehokoliv, nebo užívat jen tak na lžičku smíchanou s medem.

Pěkné Velikonoce vaše Zdeňka

SMS Věštba
SMS Výklad / banner