Podzimní dary lesa

Houby

HoubyHoubová sezona je v plném proudu, všude je plno kozáků, babek, modráků i klouzků. Letos se houbařům opravdu daří a i díky teplému podzimnímu počasí lze v lese stále najít houby. Kromě bedlí, suchohřibů a praváků můžeme však v lese najít i cennější plody, jako jsou ostružiny, šípky nebo kopřivy. Právě teď tak máme možnost nasbírat a usušit cenné plody přírody, které můžeme později využít.

Čerstvé houby obsahují z 85 až 95% vodu, která se následným sušením odpaří. Při tom se tak hmotnost hub až desetinásobně sníží. Usušená houba obsahuje 5 až 35% bílkovin. Množství bílkovin závisí na druhu hub a jejich stáří. Pokud je houba mladší, tím více procent bílkovin bude obsahovat. Spousta hub jako jsou pečárky nebo hříbky obsahují takové množství esenciálních aminokyselin jako maso. Stěny buněk hub jsou tvořeny chitinem, nestravitelným druhem vlákniny, která napomáhá střevní peristaltice a trávení. V sušině hub jsou také zastoupeny tuky a cukry. Obecně je známo, že jsou houby těžké na trávení. Často za to však může také jejich technologická příprava, jako je smažení.

V houbách jsou také vitamíny a to vitamíny skupiny B, které se nejvíce nacházejí v hříbcích. Dále se v houbách nachází i vitamíny C, D, K a E. Dokonce i houba liška obecná obsahuje velké množství beta karotenu. Houby také obsahují minerální látky, jako je draslík, fosfor, železo, vápník, mangan a také měď.

Staročeský Kuba

Houby však také často absorbují jedovaté prvky z okolí. Koncentrace těchto látek je v houbách vyšší než v okolní půdě a proto je důležité vybírat, kde houby budete sbírat. Nedoporučují se sbírat v okolí elektráren, chemických a hutních závodů a skládek.

Dobrým úlovkem jsou klouzci, sice mají více lepivý klobouček, ale mohou nám pěkně naplnit košík. Klouzci většinou rostou ve vyšší provlhčené trávě a na okraji polí. Houby se dají nakrájet a nasušit a pak použít například do omáček nebo k masu. Dají se také nakládat do octa nebo se z nich dají dělat chutné čalamády.

Také suchohřiby jsou chutnou nadílkou. Suchohřiby jsou voňavé, jedlé a velmi chutné. Nejlépe je, pokud je můžeme sbírat jako mladé hříbky. Většinou jsou však suchohřiby napadeny červy, a proto se musí vždy dobře prohlédnout před tím, než se začnou zpracovávat.

Houby se používají do staročeského receptu jménem Kuba. Na něj budete potřebovat tři sta gramů krup, sto gramů kyselého zelí, padesát gramů sušených hub, cibulku, tři stroužky česneku, majoránku a kvalitní olej na smažení.

V pánvi zpěníme cibulku, přidáme kyselé zelí, sušené houby, majoránku, česnek, podlijeme vodou a dusíme i s kroupami zhruba 40 minut. Poté můžeme podávat.

Dalšími oblíbenými houbami jsou také kozáci. Jejich vůně je jemná a nevýrazná. Po usušení tyto houby nabírají na intenzitě. Kozáci se dají sbírat od konce května až do listopadu. Proto ještě vyrazte do lesa a hledejte poklady naší přírody.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner