Hlávkový salát

Nejstarší zelenina

Hlávkový salátAsi každý z nás zná hlávkový salát a určitě ho někdy už jedl. Hlávkový salát je jedním z nejstarších druhů zeleniny, který se stal už kdysi dávno součástí lidského jídelníčku. Lidé si ho často dopřávají a to především v letních měsících, kdy je základem snad každého salátu, nebo alespoň jeho nezbytnou součástí. Ale ani dnes bychom na tuto zeleninu neměli zapomínat. Hlávkový salát je totiž snadno stravitelný, dá se v kuchyni různě upravovat a navíc má vysokou biologickou hodnotu.

Odkud hlávkový salát pochází? Předpokládá se že ze Středomoří, kde je typickou zeleninou. Nejlépe chutná, pokud si ho můžeme vypěstovat sami doma a víme, že není odnikud dovážený a ošetřený nějakými postřikem. Také platí, že pokud si ho pěstujete na zahrádce, měl by obsahovat méně dusičnanů, než salát koupený.

Hlávkový salát dnes můžeme koupit v různých tvarech a velikostech. Nejznámější typy hlávkového salátu jsou - hlávkový, římský a ledový. Římský salát má listy více tuhé a mandlovou chuť, zatímco ledový salát je křehčejší než hlávkový.

Pokud je salát zbarvený dočervena, obsahuje narozdíl od zeleného salátu, více karotenu. Zelený salát bývá zase bohatší na hořčík. Karoteny mají za úkol chránit před volnými radikály, hořčík zase pomáhá v odolnosti vůči stresu.

Hlávkový salát má nutriční hodnotu, obsahuje vitamíny C, B1, B2, E, provitamin A, kyselinu listovou, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, jód a zinek. Kyselina listová, kterou salát obsahuje, je důležitá ke stimulaci žaludečních šťáv, ale tato kyselina se dá zničit teplem. Navíc je salát osvěžujícím pokrmem v letních měsících, protože obsahuje mnoho vody a má malou energetickou hodnotu, hodí se tak i při dietách. Vláknina, kterou obsahuje, napomáhá k pohybu střev a také je čistí.

Ledový salát

Hlávkový salát je pro lidský organismus zdraví přínosný. Pomáhá posilnit imunitní systém, zvýšit výkonnost svalů, posiluje srdce a také přináší buňkám kyslík. Napomáhá ke správnému zužitkování bílkovin a je dobrý při zácpě.

Nejčastěji se setkáváme s variantou hlávkového salátu v podobě ledového salátu. Tento typ byl vyšlechtěný až koncem 19. století v Kalifornii. Proč se mu říká ledový? Podle svého lesklého a skelného povrchu listů. Tvrdá hlávka často připomíná zelí. Listy ledového salátu jsou křehké a ty okrajové jsou více zelené. Listy ledového salátu jsou lahodné a šťavnaté.

Navíc není salát náročný na skladování, je trvanlivý a odolný vůči vyšším teplotám a suchu. V lednici může vydržet až 2 týdny. Čerstvost salátu zjistíme podle košťálu, jestli je trochu zabarvený dohněda, značí to, že salát není čerstvý. Salát se dá sehnat po celý rok a dá se i tepelně upravovat, ale nejvíce se konzumuje čerstvý. Zasytí a má vysoký obsah vlákniny a málo kalorií.

Někdy je salát sladší, jindy trošku nahořklejší. Salát by se měl lámat ručně, údajně se ztrácí některé jeho důležité látky při styku s kovovým nožem.

Ledový salát obsahuje vlákninu, chlorofyl, antioxidanty, vitamín A, C, E, K, a vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, železo, draslík a sodík.

Navíc napomáhá zmírnit stres a osvěžit. Hodí se jako obloha nebo jako základ k různým zeleninovým i ovocným salátům. Stačí jen vyzkoušet, která kombinace vám nejvíce zachutná.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner