Druhy oleje

Který je ten pravý?

OlejBěžně užíváme v domácnosti oleje, ale jsou svoji kvalitou skutečně vhodné? Tuky dělíme na rostlinné a živočišné, volné a vázané. Tuky jsou také prezentovány cukrářskými výrobky, které pro nás však mají nulovou hodnotu.

Mezi kvalitnější rostlinné tuky patří rostlinná semínka jako lněné, konopné, slunečnicové, sezamové nebo dýňové, mák i chia. Tato semínka se stávají základem pro nejrůznější oleje jako je makový, konopný, lněný atd. Olej však lze lisovat i z ořechů, kokosu nebo vlašského oříšku či mandlí. Živočišný tuk je reprezentován sádlem a masnými výrobky jako jsou paštiky, konzervy, uzeniny, slanina, kuřecí kůže atd.

Tuky patří mezi nenahraditelné makronutrienty, které jsou pro náš život zcela zásadní. Oleje a tuky také naše tělo prohřívají. Nejlepší jsou oleje s nenasycenými mastnými kyselinami. Poznáme je podle toho, že jsou tekuté. Výjimkou však tvoří kokosový olej, který je tuhý, ale tělu velmi prospěšný.

Lněný olej má vyvážený poměr omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin.

Jeho bod zakouření je však nižší a proto se přidává až do hotových pokrmů. Bod zakouření je dán teplotou, při které se začíná olej, případně jiný tuk, kouřit, chemicky rozkládat a měnit svou strukturu v potencionálně rakovinotvorné látky. Tekuté oleje a tuky se vyznačují nižším bodem zakouření a nejsou vhodné pro smažení, fritování, pečení či opékání.

Lněný a slunečnicový olej

Pokud se rozhodnete koupit lněný olej, velmi brzy oxiduje a tak vyžaduje speciální skladovací podmínky v chladu a ve tmě. Pokud chcete prodloužit jeho životnost, smíchejte ho s olejem slunečnicovým. Lněný olej je vhodný do pomazánek, sladké obilninové kaše, do ovocných nebo zeleninových salátů a do zeleninových šťáv.

Stejně jako je blahodárný lněný olej, je blahodárné i lněné semínko. Proto se ho nebojte přidat do různých směsí či dezertů.

Slunečnicový olej obsahuje větší množství omega 6 nenasycených mastných kyselin než omega 3. Pokud smícháme slunečnicový olej se lněným, dosáhneme jemnější chuti lněného oleje a vyvážíme tyto omega 6 a 3 nenasycené mastné kyseliny.

Slunečnicový olej se vyznačuje stejným bodem zakouření jako lněný. Neměli bychom na něm tedy smažit a nepolévat jím maso nebo zeleninu při zapékání. Slunečnicová semínka jsou také zdravá jako slunečnicový olej. Obsahuje mnoho vitamínu E, selen, mangan a další důležité látky. Slunečnicové semínko pozitivně ovlivňuje stabilitu nervové soustavy. Pro lepší stravitelnost můžeme semínka namáčet.

Avokádový olej se vyznačuje vyšším bodem zakouření. Na něm tedy můžete bez obav smažit. Má lahodnou chuť, máslově oříškovou. Obsahuje antioxidanty, vitamíny A, E, D a další látky. Má antibakteriální a hojivé účinky, eliminuje akné a drobné ranky. Posiluje dásně a předchází vzniku zubního plaku.

Dýňový nebo olivový olej?

Makový olej má jemnou chuť a můžeme ho využít do salátů, pomazánek, polévek i do hotových pokrmů. Bod zakouření je totožný se lněným olejem. Makový olej u nás není tolik oblíbený, ale ve Francii se zcela běžně užívá. Maková semena jsou zdrojem vápníku, dobře chutnají se sušenými švestkami, mandlemi, brusinkami i kokosem.

Dýňový olej obsahuje mnoho zinku, který je nezbytný pro naše zdraví. Dýňový olej má nižší bod zakouření a pro tepelnou úpravu není tedy příliš vhodný. Dýňový olej se řadí mezi nejlahodnější oleje. Má vysokou hojivou schopnost, můžeme ho přidávat do salátů, sladkých obilninových kaší ale také do hotových pokrmů. Tento druh oleje pomůže i na nápravu zažívacího traktu. Má jemný močopudný vliv a tak tělo zbavuje škodlivých látek a otoků a má protizánětlivé účinky.

Olivový olej je u nás jedním z nejoblíbenějších olejů. Kupujeme nejčastěji extra panenský olivový olej, kde si olej zachovává své jedinečné vlastnosti. Panenský olivový olej se zpracovává stejně, ale má jiný obsah kyselin. Olivový olej z pokrutin se vyrábí z odpadu oliv a není tedy příliš kvalitní.

Olivový olej patří k jednomu z nejstravitelnějších olejů vůbec, je to možná i díky kyselině olejové, omega 9. Olivový olej snižuje hladinu cholesterolu v krvi a předchází vzniku diabetu 2. typu, pomáhá při zácpě a zánětlivých procesech v těle. Olivový olej by se také měl užívat ve studené kuchyni a to tedy do salátů, pomazánek, krémů, dipů atd.

Konopný a řepkový olej

Konopný olej stejně jako olej lněný, disponuje vyváženým poměrem omega 3a 6 nenasycených mastných kyselin. Aby takové kyseliny byly co nejvíce přínosné, tělo je potřebuje mít v rovnováze. Konopný olej obsahuje zajímavé množství vitamínu E. Měl by tedy být konzumován hlavně ženami, které se snaží otěhotnět.

Konopný olej je charakteristický svou zelenkavou barvou, z části za to může chlorofyl, zelené rostlinné barvivo. To se vyznačuje hojícími, antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Jeho čistící vliv na naši krev je velmi přínosný.

Řepkový olej je typickou českou potravinou, která má na našem území dlouholetou tradici. Svým vyváženým poměrem omega 3 a 6 kyselin ho řadíme mezi zdravější druhy olejů. Řepkový olej a jeho bezeruková varianta je vysoce ceněna na celém světě.

Dříve obsahoval řepkový olej kyselinu erukovou, která tomuto oleji nedělala dobré jméno. Avšak novými šlechtitelskými postupy v roce 1975 byla tato kyselina eliminována na neškodné minimum. Proto je dnes řepkový olej brán za zdravý olej. Využijeme ho i ve studené kuchyni jako zálivku do salátů a studených omáček.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner