Rajčata: Zdraví v červeném kabátě

Rajčatový salátRajčata jsou nejrozšířenější zeleninou na světě, pěstujeme je na zahrádkách v mnoha podobách, buď jako obří plody, nebo naopak malé a praktické cherry rajčátka. Chodíme na zelné trhy, kde si vybíráme ty nejlepší rajčata. Rajče totiž velice prospívá lidské pokožce, nehtům i vlasům a to díky složce zvané biotin, kterou v sobě rajče obsahuje. Navíc obsahuje i kyselinu listovou a ta podporuje krvetvorbu a vitamín C posiluje imunitu.

Rajčata mají původ až v Peru a Ekvádoru. Do Evropy se dostaly až koncem 16. století. V České republice jsou nejrozšířenější dva druhy rajčat, jsou to tyčkové a keříčkové. Také se pěstují drobnoplodá, nebo truhlíková rajčata různých velikostí a barev.

Mezi další plus kromě toho, že rajčata jsou velice zdravá a obsahují mnoho příznivých látek pro lidský organismus je i fakt, že jsou nízkokalorická.

Kromě biotinu, kyseliny listové a vitamínu C, který chrání srdce, obsahují rajčata i látku lykopen, která chrání membrány tělesných buněk, dále tyramin, který zlepšuje náladu a působí na hladké svalstvo a také vitamíny B, E, K, provitamín A, antioxidanty, hořčík, fosfor, vápník a draslík.

Rajčata na lidský organismus působí močopudně, zlepšují náladu, podporují tvorbu hemoglobinu a pomáhají při ateroskleróze. Navíc také pomáhají při tukové degeneraci jater, posilují srdce, podporují zdravý spánek, chrání sliznici, působí proti revmatismu, povzbuzují tvorbu hormonů a odstraňují zácpu.

Rajčata jsou navíc oblíbená i v kuchyni, ať už v podobě rajčatových protlaků, loupaných rajčat, či rajské omáčky, jsou také příjemnou a dobrou chuťovou ozdobou v salátech, ale také například na chlebíčkách. Určitě je tedy vhodné zařadit tuto zdravou zeleninu do svého jídelníčku.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner