Máta II. díl: Teplý čaj i svěží mojito

Mátový čajHlavně v  období zimy je nejen příjemným zvykem, ale i nutností pít čaje. Mátový čaj, nejen zahřeje, ale také pomůže. A nemusí to být nutně jen v zimě, i v létě se dá pít mátový čaj, třeba studený.

Mátový čaj pomáhá při nechutenství a poruchách trávení. Je dobré ho pít po jídle, kdy se cítíme přeplněni a je nám těžko. Po pár douškách nám čaj citelně uleví. Také zklidňuje metabolismus, pomáhá od bolestí trávicího traktu a pomáhá vytvářet žluč.

Při nachlazení, chřipce, či jiných onemocnění dýchacích cest pomáhá protizánětlivě a dezinfekčně, mentol pomáhá při dýchacích obtížích.

Čaj z máty má pozitivní účinky také na psychiku, pomáhá od stresu a psychických výkyvů, bolestí hlavy, napětí a nespavosti. Mátový čaj dokáže zvýšit soustředěnost, osvěží organismus a dokonce zvedne náladu. Užívá se také jako kloktadlo při bolestech v krku, nebo zánětech v dutině ústní.

Jako obklad ho můžeme použít na poranění kůže, vyrážky a jako urychlovač hojení.
Pro mátový čaj stačí 2 čajové lžičky sušené nebo čerstvé máty, zalité vroucí vodou a nechání ho 5-10 minut vylouhovat.

V kuchyni se máta využívá hojně při přípravě různých jídel. Přidává se do salátů, na grilované či pečené pokrmy, ryby, i do dresinků a omáček, do bylinkového másla, či k ochucení rýže. Je oblíbená i ve smíchání se sladkými věcmi, jako čokoládovými bonbony, likéry či horkými čokoládami.

Z máty se dělá i sirup, ale hlavně pověstné mojito, úžasný koktejl, který dává poznat té pravé mátové chuti.

Máta není vhodná pro děti a pro kojící matky, u některých vyvolává i alergii.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner