Máta I. díl: Léčivá chuť mentolu

MátaMáta je oblíbená bylinka, která je oblíbená zejména pro její typickou vůni a chuť. Někdo ji má rád, někdo se bez ní obejde. Jisté však je, že máta byla důležitá pro lidi i v dávných dobách, zejména v době středověku, kdy byla máta hojně využívána. Nejdříve ji objevili v Egyptě a nejznámějším a nejrozšířenějším druhem je máta peprná.

Máta patří do čeledi hluchavkovitých, má jemné a hladké listy, podobně, jako hluchavka. Je oblíbená zejména pro svoje léčivé schopnosti.

Druhů máty dnes známe na celkem 15 a na lidské zdraví mají stejné, nebo minimálně podobné účinky. U nás můžeme narazit i na mátu klasnatou, či kadeřavou.

Mátu lze snadno pěstovat a není nad to, když ji můžeme využít pro svoje potřeby čerstvou, nebo sušenou.

Mezi její blahodárné účinky patří podpora chuti k jídlu a trávení, také pomáhá zvýšit tvorbu a vylučování žluči. Preventivně působí proti křečím v oblasti trávicího traktu a pomáhá při plynatosti. Také pomáhá od nachlazení. Silice z máty se dále využívá například do mastí proti revmatu. Při problémech s dýchacím ústrojím se doporučuje máta inhalovat.

Máta je vytrvalá bylina, která se snadno kříží s ostatními druhy této rostliny. Jako rostlina, máta při pěstování může dorůst, až do 80 centimetrové výšky. Sbírá se, těsně před rozkvětem, což je od května do září, trhat se mohou jen lístky, nebo i celá nať.

Silice, část máty, je tou nejdůležitější složkou a obsahuje v sobě mentol, který mátě dává chuť i vůni, tolik specifickou pro tuto výjimečnou bylinu.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner