Category Archives: Čaje

Čajové seance našich vědem.

Čajové sáčky: Použité je určitě nevyhazujte

Čajový sáček]Také děláte to, že po vylouhování čajového sáčku ho vyjmete a vyhodíte do koše? Přišlo vám někdy líto, že když si takto děláte čaj několikrát denně, tak sáčky v krabičce rychle mizí v koši? Máme pro vás pár nápadů jak použité čajové sáčky ještě využít. Budete se divit, jaké mají široké využití. Například pokud trpíte na… Read More »

Bílý čaj II. díl: Správná příprava a ozdravné účinky

Konvice na čaj]Při louhování bílého čaje záleží na jeho odrůdě. Doba louhování je proměnlivá a odvíjí se druh od druhu. Některé čaje je dobré louhovat ani ne minutu, jiné potřebují k jeho správnému vylouhování až deset minut. Pokud nenajdete doporučenou dobu louhování na krabičce, zeptejte se třeba odborného prodejce. Je proto nejlepší kupovat bílý čaj, nebo… Read More »

Kopřivový čaj: Podzimní detoxikace

Kopřiva]Nastává doba podzimu a s ním by měla přijít i podzimní očista těla. Detoxikaci těla můžeme zahájit různými metodami a způsoby, ale jedním z těch lepších je vyzkoušet kopřivový čaj. Kopřiv je všude okolo nás, zejména teď na sklonku léta, požehnaně a bylo by škoda je nevyužít k našemu prospěchu. Přece jen matička příroda ví, jak se o… Read More »

Příprava čaje Lapacho

Čaj Lapacho]Do litru vařící vody přidáme 1-2 vrchovaté lžíce lapacha a na mírném ohni povaříme přikryté 5 minut. Poté odstavíme a necháme ještě 15 minut louhovat. Čaj pijeme teplý nebo studený. Jeho chuť připomíná dubovou kůru ochucenou citronem. Má antivirové, antibakteriální, antimikrobiální, antimykotické a antiparazitické účinky. Harmonizuje meridián sleziny a tří zářičů. Lapacho červené obsahuje… Read More »

Léčivý indiánský čaj Lapacho

Strom Lapacho]Představujeme čaj, který je docela neznámí u nás mezi lidmi. Máme velmi dobré zkušenosti s tímto čajem lahodné a velice zvláštní chuti. Plno lidí a můžeme říci, že okolo 90% procent populace je velice zatížené plísněmi. Jak vnitřními, tak vnějšími. Jistě si vzpomenete na vleklé záněty spojené s návštěvou bazénu, koupališť ap. Tento čaj… Read More »

Čaje pro zimní období

Čajík]K podzimu a zimě patří také neodmyslitelně čaje. Bez něj si řada z nás nedokáže zimu představit. Teplý čaj zahřeje a posílí. Přidá dobrou náladu a v sychravém počasí přijde každému vhod. Jaké čaje mimo bylinných se dají doporučit, aby nám pořádně prohřáli tělo? Zkuste například čaj Pu-erh. Jde v současnosti o stále více oblíbený… Read More »

Čaj Luk On: Kouřově zemitá chuť

Čaj Luk On]Čaj Luk On (Liu An) je čaj, který se pěstuje v čínské provincii An Hui. Jde o plně oxidovaný, někdy až několikanásobně, čaj. Dá se přirovnat i k čajům Pur Erh, ale liší se hlavně rostlinou. Čaj Luk On se poté, co se sklidí a projde oxidací, nechává zestárnout. Zde platí, čím starší, tím lepší.… Read More »

Matcha: čaj samurajů

Matcha čaj] Každý z nás zná klasický zelený čaj. Málokdo však už zná japonský zelený čaj zvaný matcha. Jde o zelený mletý čaj, který se od klasického zeleného trochu liší. U běžného zeleného čaje se listy po vyluhování vyhazují, zatímco listy matcha čaje se po vylouhování našlehají s vodou a pijí se. Takto připravený čaj matcha je… Read More »

Čaj rooibos

Čaj rooibos]V dnešní době je čím dál oblíbenější čaj rooibos. Je však nutné připomenout, že se nejedná o čaj, ale o nápoj připravovaný z listů a natě keře čajovníkovce kapského. „Pravý“ čaj se připravuje z listů čajovníku čínského. Rooibosu se v oblastech od Kapského města od dávných časů říkalo „horský čaj“. Samotný rooibos z této oblasti také pochází. Nizozemští přesídlenci… Read More »

Podběl: Zdravý čaj i zábaly

Podběl léčivý]Podběl je poslem jara, často jej můžeme vidět na loukách či jiných místech v přírodě. Podběl je zdravou bylinkou, která se užívá už od dávných dob a to zejména k léčení kašle. Podběl se ale lidé museli naučit správně užívat. Jeho užívání je v Čechách dlouhou tradicí. Podběl je nenáročnou rostlinou, která se vyskytuje v Asii, Africe a… Read More »

Čaj Oolong: Polozelený oříškový čaj

Čtyři druhy čaje]Čínsky wu-lung, jinak oolong, je čaj, který se řadí do kategorie polozelených čajů. Podle barvy čajových lístků se mu říká buď žlutozelený, modrozelený, či polozelený čaj. Tento druh čaje nejvíce vyrábí Čína, která dodává jeho 3000 variací s různými příchutěmi, obecně jeho celosvětová spotřeba sahá kolem 3%. Jeho čajové lístky se sbírají pouze… Read More »