Ohromte muže svého srdce pomalu dušeným hovězím

BeefLáska prochází žaludkem a většinu mužů na dobré jídlo utáhnete jako na vařené nudli. Co třeba něco francouzského? Znáte boeuf bourguignon? Několik hodin pomalu dušené hovězí, nejlépe kližku, dusíme v troubě s vínem, zeleninou a kořením. Nenechte se mýlit, není to žádný obyčejný guláš, je to jídlo, kterým nepohrdne ani ten nejmlsnější jazýček. A přitom je velmi jednoduché. Připravte si hovězí kližku, mrkev, víno, špek, snítku tymiánu, rozmarýnu, dva, tři bobkové listy, rajský protlak a samozřejmě sůl. Všechno nakrájejte, maso na kostky, mrkev na kolečka, špek na proužky a můžeme začít.

Boeuf bourguignon

Nejprve ve vodě povařte plátky špeku. Pak naplňte litinový hrnec masem a povařeným špekem, doplňte kořením a strčte do trouby, bez poklice, pěkně zprudka, aby se všechno zatáhlo. Přichází na řadu víno. Musí být červené a velmi kvalitní. Na kvalitě vína totiž závisí výsledný efekt pokrmu. Nešetřete s ním. Nesmíte zapomenout přilít silný hovězí bujon, ten skutečný, žádnou chemickou kostku. A znovu s hrncem do trouby, ale maso už je už pod pokličkou. Stáhněte teplotu asi na sto třicet stupňů Celsia a nechte probublávat až do té doby, než se maso stane měkkým. Trvá to opravdu několik hodin. Vytahejte větvičky od koření, lístky bobkového listu a ochutnejte. Ta slast, která se vám rozplyne po jazyku se nedá ani popsat.

K boeuf bourguignon podávejte dušené houby, glazované šalotky a sváteční noky. I jejich příprava je velmi jednoduchá. Šalotky oloupejte, vhoďte na pánev s trochou cukru, soli a podlijte stejným vínem, jakým jste podlévali maso, někdy lze přidat i trochu vinného octa. Cibuličky nechte změknout. Houby osolte, poduste na trošce másla a noky vyrobte z krupice, vajec, mléka a hrstičky parmazánu. Receptů na výborné noky je všude dost.

Pokud by se vám boeuf bourguignon před vaším milým podařilo ukrýt do druhého dne, byla by jeho chuť ještě mnohem intenzivnější.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner