Zalí]Stará Hippokratova moudrost, že potrava má být lékem a lék potravou, platí ve velké míře právě u zelí. Zelí se v těžkých dobách chudoby a válek stalo základem výživy  s brambory  zelí výborně čistí a desinfikuje žaludek a střeva, zvlášť po otravách zkaženými potravinami. Dá se jíst kysané, či v syrovém stavu. Kysané zelí obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.
Polévka z čerstvého zelí
Příprava: 20 minut + 30 minut vaření
Pro 4-6 osob
- 1 malá hlávka zelí, asi 500-600 g
 - 2 lžíce másla
 - 1 cibule, na jemno
 - 2 lžíce hladké mouky
 - 1,25 l vody nebo vývaru
 - 1 velký syrový brambor
 - sůl a mletý pepř
 - 1/2 lžičky drceného kmínu
 - 5 kuliček nového koření
 - 2 bobkové listy
 - 200 ml smetany na vaření
 - 1 lžíce mleté sladké papriky
 
1. Hlávkové zelí rozčtvrtíme, omyjeme, vyřízneme košťál a nakrouháme na nudličky. V hrnci rozehřejeme lžíci másla, vsypeme cibulku a necháme ji zesklovatět. Zasypeme moukou a umícháme světlou jíšku.
2. Vlijeme vodu nebo vývar, osolíme, opepříme, přidáme koření, prošleháme a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut, potom přidáme nakrouhané zelí, nahrubo nastrouhanou syrovou bramboru a vaříme na mírném ohni za občasného promíchání, dokud zelí nezměkne.
3. Nakonec vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Na zbylé lžíci tuku krátce zpěníme mletou papriku a ihned jí přelijeme porce hotové polévky.
Do polévky můžete přidat opečenou klobásu, slaninu či jinou uzeninu a polévku připravit i z kysaného nebo sterilovaného zelí a přidat vařené, na kostičky nakrájené brambory, houby a navíc polévku dochutit česnekem.
Nepřehlédněte:

