Tibetská vlajka: Její historie a symboly

By | 22.02.2020

Tibet]Tibetská vlajka, přesněji vlajka tibetské exilové vlády, byla původně jako bojová zástava navržená ve 20. letech 20. století. Tu navrhl jeden Japonec. Poprvé byla vlajka představena roku 1912 a to 13. Dalajlámou, který se snažil sjednotit všechny vojenské vlajky tibetských provincií do jedné. Tuto vlajku používala tibetská armáda až do roku 1950. Roku 1955 ji Jeho Svatost Dalajláma (14. Dalajláma) stanovil jako oficiální vlajku Tibetu.

Avšak v roce 1959 při tibetském povstání proti Číně, byla vlajka na celém území Čínské lidové republiky zakázána. Výjimkou je však Hongkong, kde tento zákaz neplatí. Také je trestné u sebe přechovávat obrázek největšího nepřítele Číny a to Jeho Svatosti Dalajlámy.

Vlajka uprostřed symbolizuje bílou zasněženou horu, která má symbolizovat Tibet. Tibet se také často nazývá zemí obklopenou zasněženými horami. Přes tmavomodré nebe se rozprostírá šest červených pásů, které mají zastupovat šest původních kmenů, které na území dnešního Tibetu žily a jsou tak považovány za předky dnešních Tibeťanů. Jde o kmeny Se, Mu, Dong, Tong, Ra a Du. Právě kombinace šesti červených pásů s šesti tmavomodrými pásy nebe má symbolizovat nepřetržitou ochranu duchovních nauk a také světského života černými a červenými buddhistickými ochránci.

Na vrcholu hory se nachází slunce, jehož zářivé paprsky svítí do všech směrů, a mají symbolizovat radost ze svobody, duchovního i materiálního štěstí a také blahobyt všech bytostí, které žijí v Tibetu.

Vpředu na svahu hory jsou sněžní lvi s plápolající hřívou, ti mají představovat sjednocení duchovního a světského života. Lvi drží krásný a zářící tříbarevný drahokam, který představuje tři buddhistické klenoty a těmi jsou Buddha, Dharma a Sangha. U nohou lvů se však nachází ještě jeden drahokam, červenomodrý, který má představovat správné etické chování, které je založeno na deseti buddhistických ctnostech a šestnácti způsobech lidského chování. Vlajku lemuje žlutý lem, a ten představuje čisté zlato, jako symbol Buddhova učení zářící do všech světových stran a do všech dob.

Přečíst  Koenzym Q10: Důležitá látka v našem těle

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..