Category Archives: Vitamíny

Vitamínové informace pro vaši radost, zdraví a potěšení.

Černý rybíz I.: Bohatý na vitamín C

Černý rybíz]Letní sezóna se nese ve znamení sběru úrody z naší zahrádky. Mnozí z vás budou sbírat i rybíz, který se často hojně rodí právě na zahrádkách, a na kterém si vždy zaručeně pochutnají zejména ptačí obyvatelé zahrady. Proto se vám také může stát, že na rybízu najdete jen holé stopky bez známých černých kuliček. Rybíz je… Read More »

Kořenová zelenina: Celer plný vitamínů

Celer]Celer je další potravinou, která spadá do kořenové zeleniny. Kořenová zelenina se dá strouhat, krájet, přidávat do sladkých i slaných pokrmů, kombinovat s jablkem, ale také s ananasem a jiným ovocem. Můžeme z nich připravovat lahodné šťávy. Z celeru můžeme dokonce připravit i chutné celerové chipsy. Také se z celeru dají připravovat hranolky a pečené celerové řízečky. Stejně jako mrkev,… Read More »

Vitamínová bomba velikonoční pažitka

Pažitka]Cítíte vůni jara? Jaro k nám přichází pomalými krůčky a mám takové tušení, že nám opět po pár týdnech přeběhne do silného a slunečného léta. tím spíše byste si měli připravit zásobárnu vitamínů a živin. Tou je pažitka. Pažitka pochází z Evropy. Roste divoce na vlhkých místech a má mnoho společného s cibulí a pórkem.… Read More »

Vitamin P najdeme i v červeném víně, stará se totiž o naše cévy

Rutin dostal své jméno podle rostliny, v níž byl poprvé objeven. Pomáhá nám s cévami, ale také je užitečný při léčbě hemoroidů. Stará se také o to, aby se vitamín C vstřebával opravdu ideálně. Vlastně nejde o jednu jedinou látku, protože samotný vitamín P se skládá z tisíců složek, označovaných jinak také jako flavonoidy, mezi nimiž hraje významnou… Read More »

Vitamín B2

Pro zdravé oči i srdce Vitamín B2]Pro správné vidění a zdravý zrak není důležitý jen vitamín A, ale také vitamín B2. Právě jeho nedostatek může zapříčinit vznik šedého zákalu. Vitamín B2, tedy riboflavin řadíme mezi flaviny. Jedná se o žluté až oranžové barvivo přírodního původu, které jemně fluoreskuje. Samotný vitamín B2 si potom dokážou rostliny… Read More »

Vitamín B2

Každý jistě ví, že Vitamíny B a C jsou rozpustné ve vodě, přebytečná porce se z organismu vyloučí a jsou potřebné například ke správné funkci imunitního systému, podporují zdravý růst vlasů a nehtů a tak podobně. Pojďme si nyní poreferovat o vitamínu B2, kterému se také odborně říká riboflavin. Rostliny si jej umí vyrábět sami, živočichové… Read More »

Černá jeřabina: Vitamínová bomba

Černá jeřabina]Když hledáte vitamín C, napadne Vás si nejdříve koupit pomeranč nebo citron. Avšak bohatým zdrojem vitamínu C a mnoha dalších prospěšných látek jsou plody aronie černoplodé. V podstatě se jedná o černou jeřabinu. Tento nízký keř pochází původem ze Severní Ameriky, někdy se jí u nás říká i temnoplodec. Často se pěstuje i pro… Read More »

Vitamín B12

Jeden z velmi důležitých vitamínů, jehož nedostatek v přirozené stravě znamená výrazně slabší duševní výkon, hubnutí nebo častý třas v končetinách. Kobalamin, jak se vitamín B12 nazývá odborně, má zásadní podíl na krvetvorbě a funkci nervového systému. Játra si jej často uchovávají v zásobě na celé měsíce dopředu, je ale pravdou, že se nachází pouze a jedině v živočišné stravě.… Read More »

Vitamín B1: Optimistický vitamín

Vitamín B1]Vitamín B1 neboli také zvaný thiamin je klíčovým členem vitamínů skupiny B. Jde o vitamín, který je ve vodě rozpustný a má velmi specifický vliv na nervový systém člověka. Často se také nazývá duševním vitamínem. Jeho nedostatek může zanechat nepříjemné zdravotní následky. Vitamín B1 má v těle dost nepřátel a organismus ho neumí skladovat. Tento… Read More »

Vitamín D: Sušte houby na slunci

Houbařská sezona právě začíná a tak je dobré vědět, něco o tom, jak s nasbíranými houbami naložit. Jak je nám všem známo, vitamín D je velmi potřebný k našemu zdravému životu. V našem těle se tvoří zejména ze slunečního záření a to už po deseti minutách, kdy vystavujeme svou holou kůži na slunci. V zimě však tolik sluníčka není… Read More »

Pažitka nabytá železem a vitamínem C

Ilustrační foto]Každý ji známe, řežeme ji na malé kousky do polévky, zdobíme s ní hlavní jídla. Užitek a vitamíny nám přináší celý rok. A o čem, že je řeč? Přece o pažitce, zvanou lidově šnitlík. Pažitka pochází pravděpodobně z Itálie, je ale od středověku známá i na americkém a asijském kontinentu. Pažitce se daří skutečně… Read More »