Category Archives: Čaje

Čajové seance našich vědem.

Kvetoucí čaj

Kvalitní čaje, co rozkvétají

Kvetoucí čaj]Každý z nás už někdy slyšel nebo dokonce i v obchodě narazil na tzv. kvetoucí čaje. Staly se populárními zejména v posledních letech a my si je v tomto článku trochu představíme. Kvetoucí čaje jsou i mezi čajovými gurmány velice oblíbené. Kvetoucí čaj bývá často na prodejních pultech lákavý, zaujme a může sloužit i jako pozornost, či lepší dárek, pokud jimi budeme chtít někoho potěšit.

Bez černý II.: Čaj, šťáva ale i víno

Bez černý ilustrace]Bez černý je velice zdravá bylina, která v květech obsahuje silice, slizy, třísloviny, glykosidy, ale také organické kyseliny. Spolu s tím, obsahuje i vitamín C a ve slupce a v plodech vitamíny A, B, B1, B2, B6 a B12. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny a pektin. Listy obsahují glykosidy, pryskyřici, sambucin, sambunigrin a vápník. Využití… Read More »

Šípkový čaj: Zdravý podzimní šálek

Čaj v konvici]Šípky neboli planá růže šípková je krásný keř, který zdobí větvičky červenými plody. Nejčastěji tento keř můžeme nalézt na okraji lesů a pastvin. Šípky můžeme pěstovat i na zahradě pro okrasu. Šípky odjakživa užívali už naši předci, kteří plody tohoto keře sbírali a následně upravovali. Sušili je a vařili a vyráběli z nich čaje,… Read More »

Meduňka lékařská: Čaj pro veselé sny

Meduňka lékařská]Meduňka lékařská je vážená bylinka, která už po staletí léčí naše lidské neduhy. Patří do čeledě hluchavkovité a v České republice se pěstuje. Planě potom může růst ve Středozemí a také v Přední Asii. Meduňka je vytrvalá bylina, která dorůstá výšky až 80 centimetrů. Voní často po citrónu. Kvete od června až do července. Je také… Read More »

Bílý čaj I. díl: Výhradně čaj císařů

Šálek čaje]Bílý čaj je dnes běžně k dostání, ale ve staré Číně to byla výhrada pouze císařů. Bílý čaj je totiž výjimečný a také vzácný. Tento čaj císař užíval k vyjádření úcty své návštěvě. Také se tím dával najevo vliv a bohatství. Teprve nedávno se začal bílý čaj do Evropy dovážet. Dnes už není problém na něj… Read More »

Indiánský čaj: Maté

Hrníček na Maté]Čaj starých indiánů maté se vyrábí z lístků Cesmíny paraguayské. Tento strom je stále zelený, a nejvíce se pěstuje v Argentině, Brazílii, Paraguaji, Uruguaji a také v Chile. V těchto zemích je maté národním nápojem a také symbolem. Popíjení maté je obřad klidu a harmonie. Maté se také označuje za zelený zlato indiánů. V dávných dobách jej pili… Read More »

Černý čaj: Zdravá chuť

Žena pijící čaj]Černý čaj je nejen chutný, lidmi oblíbený, ale také zdravý. Vyrábí se z lístků čajovníku zvaného Camellia sinensis a jeho původ pochází z Číny. Prochází delší fermentací, což je způsob zpracování a díky tomu má výraznější chuť a silnější vůni než jiné čaje. V dávných dobách platil jako měna v Mongolsku, Sibiři, či Tibetu. Oblíbený byl… Read More »

Čaj Inků: Lapacho

Čajík]Nápoj lapacho je jedním z jihoamerických čajových specialit. Nevyrábí se z lístků čajovníku, ale z vnitřní kůry stromu, který se nazývá Lapacho. Strom Lapacho roste v Bolívii, Peru, Argentině, Paraguayi a Brazílii. Dožívá se až 700 let.

Vikingové tuto čajovou specialitu dostali do Evropy a na svých cestách ji měnili za drahé kameny. Lapacho rádi pili ruští carové a také makedonští mniši.

Bylinky nejen do čaje, zkuste s nimi obarvit velikonoční vajíčka

Barvení velikonočních vajíček]Nelíbí se Vám chemicky obarvená velikonoční vejce? Máte plné zuby zářících samolepek i barviček? Chtěli byste zkusit něco jiného, chcete koledníky překvapit? V minulosti se k barvení vajíček používaly výhradně přírodní materiály. Pro barvení přírodními barvivy je potřeba si připravit čistě bílá vajíčka. Před barvením je třeba vajíčka pečlivě omýt. Jakákoli mastnota na… Read More »

Kouzelný nápoj jménem čaj

Čajovna]Lahodný, osvěžující to je čaj, který denně pijeme, ať už je zelený nebo černý, pochází ze stále zeleného keře čajovníku Camelia sinensis. Daří se mu v tropickém a subtropickém podnebí a je velice přizpůsobivý k prostředí a počasí. Dožívá se vysokého věku – královský čajovník v Číně je starý 1700 let. Nejlepší komerční využití čajovníku,… Read More »

Kombucha: Čajová houba z Asie

Kombucha, to je roztodivný název pro zvláštní houbu, která je spíš symbiózou několika druhů kvasinek. Její kultura je schopná životaschopnosti po šest měsíců. Její vzhled není moc oslňující, podobá se šedé rosolovité placce. Pokud se z ní tvoří nápoje, které se dělají hojně, rozšiřují se tak mikroorganismy, které byly obsažené v kultuře houby. Původem je kombucha z asijské… Read More »