Jídlo, které chrání od zánětu

By | 04.06.2020

Mléko]Zánět je součástí imunitní reakce těla a bez něj se tělo nemůže vyléčit. Některé záněty jsou ale zároveň i záněty chronickými. A jak jsme již psali dříve, trvalé záněty v těle dokáží nadělat pěknou paseku.

Za vzniky zánětů může stát nevhodná strava a to především konzumace potravin bohatých na cukry a nasycené tuky, zvýšená konzumace červeného masa a uzenin, dále také drogy a překyselení organismu, samozřejmě ale také dědičné dispozice.

Nejjistějším ukazatelem existence zánětu v těle je faktor CRP, který se dělá v rozboru krve. Pokud je faktor zvýšený značí to nějaký zánět v těle.


Není žádným tajemstvím, že právě stravou jsme schopni ovlivnit velkou část našeho zdravotního stavu. Proto pokud máme problém s trvalejším zánětem v těle, měli bychom se orientovat zejména na ryby. Ať už jde o makrelu, losos, tuňák, sleď či sardinky, obsahují omega 3 mastné kyseliny, které působí výborně právě proti zánětům. Ryba by se měla konzumovat několikrát týdně. Pokud si ryby vícekrát za týden nemůžete dopřát, měli byste konzumovat potraviny nebo potravinové doplňky s omega-3 mastnými kyselinami. Ryby je lepší vybírat z menších chovů.

Také konzumace celozrnných potravin je vhodná v boji se záněty. Zrna obsahují hodně vlákniny, které redukují množství C-reaktivního proteinu, který poukazuje na zánět. Důležité však je, aby v celozrnných potravinách nebyl přítomný cukr. Při zánětu je vhodné konzumovat celozrnné potraviny bezlepkové, například celozrnnou rýži, pohanku, amarant, jáhly atd.

Jíst byste také měli listovou zeleninu, jako je špenát, kapusta, brokolice, zelí a další. Obsahují vysoké procento vitamínu E, kyseliny listové a vitamínu B, zlepšují činnost mozku, paměť, koncentraci i spánek. Jsou tradičním prostředkem k povzbuzení trávení a činnosti jater a mají uklidňující účinky. Listová a košťálová zelenina obsahuje také řadu vitamínů a minerálů, které posilují imunitní systém.

Nepostradatelnými pomocníky jsou ořechy, které jsou zdrojem kvalitních a prospěšných olejů. Zejména mandle jsou bohaté na vlákninu, vápník a vitamín E. Vlašské ořechy obsahují omega 3 kyseliny a jsou bohatým zdrojem draslíku, magnesia, zinku, mědi, selenu a kyseliny folové. Uklidňují a mají pozitivní vliv na mozek.

Jádra ořechů dlouhodobě skladovaná po vyloupání ztrácejí mnoho výživných vlastností. Pokud tedy nemáte vlašské ořechy vlastní ze zahrádky, tak kupujte celé skořápky a vylupujte je těsně před konzumací. Ořechy jsou zdrojem antioxidantu a urychlují i regeneraci.

Sója je kontroverzní potravina, u které se vedou neustálé spory o její prospěšnosti. Studie však ukazují, že obsahuje isoflavony, které snižují množství C-reaktivního proteinu a zánětu u žen. Místo průmyslově vyráběné sóji je vždy lepší dát přednos sójovému mléku, tofu nebo přímo sójovým luskům.

Důležité jsou i kvalitní mléčné výrobky, které jsou často považované za spouštěče zánětů. Spousta lidí má totiž alergii nebo intoleranci mléčných výrobků. Mléčné výrobky jsou však důležitými zdroji nutrientů. Takový živý bílý jogurt obsahuje probiotika, která snižují pravděpodobnost zánětu střev. Jogurt i mléko obsahují vápník a vitamín D, který podporuje imunitu. Nejlépe tedy uděláte, pokud s konzumací mléčných výrobků nepřestanete, ale vyhledáte si kvalitního dodavatele, popřípadě se porozhlédnete po domácích farmách, které tyto výrobky nabízejí, ve vaší blízkosti.

Pomocníkem od zánětu jsou i barevné papriky a kapie, i pálivé papriky, obsahují totiž kapsaicin, tedy látku, která se používá i v mastech a to na snížení bolesti a zánětů. U některých lidí, kteří však trpí na revmatoidní artritidu, způsobují papriky zhoršení zánětu.

Papriky jsou však bohaté na vitamín C, ten neutralizuje volné radikály a posiluje obranyschopnost organismu. Betakaroten posiluje buňky a brzdí proces stárnutí.

Výbornou potravinou, která působí proti zánětům, jsou rajčata. Působí proti zánětům a obsahují lykopen, látku, která záněty potlačuje. Vařená rajčata dokonce obsahují více lykopenu než syrová. Velmi prospěšná je i rajčatová šťáva. Rajčata sami o sobě povzbuzují apetit a zažívání, brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech a snižují krevní tlak. Slouží také jako odvodňovací prostředek. Jsou bohaté na antioxidanty, vitamín E, C a betakaroten.

Výborným pomocníkem je i červená řepa. Redukuje záněty a působí příznivě proti rakovině a chorobám srdce, obsahuje mnoho vlákniny, vitamínu C a barvivo batalain. Zmírňuje infekci dýchacích cest a reguluje krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Vařená řepa obsahuje rozpustné vlákniny a snižuje hladinu cholesterolu. Je součástí diet při onemocnění jater a ateroskleróze. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácné minerální a lipotropní látky. Dále obsahuje také jód, kobalt a doporučuje se při redukci hmotnost. Je velmi výživná, posiluje organismus a pomáhá při léčbě chřipky a nachlazená.

Přečíst  Podzim – vyhněte se depresím a načerpejte energii
SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..