Pepř: Černý, zelený, bílý a červený

By | 27.03.2020

Pepř]Pepř se stal nedílnou součástí kuchyně a nenahraditelným pomocníkem při ochucování jídel. Jde o jedno z nejrozšířenějších a také nejoblíbenějších koření na světě. Kromě svého výrazného aroma a ostré chuti má i blahodárné účinky na lidský organismus. Nevěříte? Přesvědčte se sami.

Pepř má několik druhů, nejčastější odrůdou je pepř černý. Jde o popínavou rostlinu, která je stálezelená a má srdčité listy. Můžete ho pěstovat doma i vy. Pěstuje se často doma i pro okrasu, ne jen pro užitek. V našich podmínkách má totiž plody zřídkakdy. Nejlépe se mu daří v tropech, v polostínu či stínu. Původem je z Indie, ale dnes se pěstuje po celém světě, ať už jde o Brazílii, Malajsii, Čínu nebo Vietnam, odkud se ve velkém vyváží do ostatních zemí.

Mezi pepři je rozšířený i pepř zelený a bílý.

Pepř černý je usušený a nedozrálý plod pepřovníku, zato pepř bílý vzniká speciální úpravou plodů zralých.

Černý pepř se získává otrháváním hroznů s nedozrálými plody přesně v době, kdy už začínají nabírat barvu lehce dočervena. Suší se poté na slunci dokud neztmavnou a jejich slupka se nezcvrkne. K dalšímu zpracování nevyžadují další úpravu a tak je černý pepř nejlevnější.

Zelený pepř jsou nedozrálé, ale plně zelené plody. Aby se zachovala barva a aroma, nakládá se do octa či soli. Nejradši mají tento druh pepře gurmáni. Jde o dražší, ale chuťově výbornou variantu. Stejně jako zelený pepř se takto získává i pepř červený. Ten se ale sklízí až poté, co kuličky nabírají barvu do červena.

Zato bílý pepř se sklízí, až když kuličky zcela dozrají. Poté se namáčejí a odlupují se tmavé slupky. Suší se na slunci, dokud se vnitřek plodů zcela nevybělí. Jde o pepř jemné chuti, schází zde štiplavost, kterou můžeme cítit u černého pepře.

Přečíst  Jeden měsíc bez masa?

Pepř: Osvědčený stimulant

Aby si pepř zachoval co nejlepší aroma, měl by se správně namlet až těsně před použitím. Mletý pepř ztrácí časem aroma, ale i na chuti, vyplatí se proto kupovat pepř celý v kuličkách a poté si ho podle potřeby namlet a to mlýnkem na koření.

Pepř je pro naše tělo dobrý v tom smyslu, že ho stimuluje. Jde o přírodní afrodiziakum a pomáhá stimulovat krevní oběh a zvednout krevní tlak. Pomáhá zbystřit smysl a dát příval energie. Pepř je i v seznamu koření do nápoje lásky, dokáže totiž zvýšit naši citlivost na podněty. Oblíbeným nápojem, kde dominuje pepř, je Bloody Mary.

Pepř nejen dává jídlu chuť, ale také napomáhá našemu tělu správně trávit. Obsahuje silice a ty stimulují produkci slin a trávicích žláz. Dodává i správnou chuť k jídlu. Také pomáhá od pocitu těžkosti po mastných a těžkých jídlech. Dokonce má i dezinfekční účinky a pomáhá od nadýmání. Také posiluje metabolismus a pomáhá i spalovat kalorie.

Pepř je účinná látka, která pomáhá nejen tělu, ale i chuti, ale nic se nemá přehánět a i s pepřem je důležité zacházet střídmě. Zvláště ženy těhotné by měly pepř konzumovat pouze v malých dávkách a to i lidé, kteří mají problém s vysokým tlakem. Vyhnout se pepři by měli i lidé, co mají problémy s žaludečními vředy či překyselením žaludku. I nadměrné užívání pepře může vést k tvorbě žaludečních vředů. Je to díky tomu, že pomáhá ke stimulaci žaludečních žláz a jejich nadměrná stimulace může vyvolat i tyto zdravotní potíže.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..