Jaro je tady

By | 11.08.2020

Jak nastartovat náš organismus?

Jaro 2015]Jaro je pomalu ale jistě tady a s ním přichází i nová energie a chuť nových začátků. Abychom nové energie měli co nejvíce a měli jsme dobrý pocit z toho, že děláme něco užitečného pro naše tělo, měli bychom přistoupit k očistě a detoxikaci těla.

Pokud se vám tento nápad zrovna nepozdává, nevěšte hlavu. Nejde o to nic nejíst, stačí například na týden vpustit do našeho jídelníčku i jídla, které běžně nejíme. Například spoustu zeleniny a ovoce. Uvidíte, že ochutnat něco jiného nemusí být vůbec špatné.

Po detoxikační kůře můžete ihned cítit velký příval energie. Díky detoxikaci nejen, že vaše tělo má více energie, ale vaše mysl bude více optimistická. Není špatné také tyto kůry proložit jednodenními půsty, nebo dny o zeleninových šťávách.


Detoxikací se rozumí očistný a ozdravný proces, během kterého se tělo zbavuje toxických látek a jedovatých zplodin našeho metabolismu. Uděláme tak dobře játrům, ledvinám, plícím, střevům, kůži a lymfatickému systému. Odkyselíme náš organismus, pročistíme krev a zredukujeme tukové zásoby.

Jarní detoxikaci ocení hlavně ti, kteří trpí nečistou pletí, nepříjemným dechem, kyselou chutí v ústech, přejídáním či nechutenstvím, zácpou, průjmem nebo plynatostí, dále pak ti, kteří mají moč tmavší barvy a zapáchající stolici, a které trápí pocity únavy a slabosti, bolesti páteře a kloubů nebo kterými cloumá vztek a zmar.

Nezapomínejte na pitný režim

Pokud budete chtít držet očistný týden, zapomeňte na maso, uzeniny a konzumujte jen čistě rostlinnou stravu spíše zásaditého charakteru. Další potraviny, které by bylo vhodné vyřadit, jsou káva, alkohol, cukr, sůl, sladké a sycené nápoje, kupované pečivo, mléko a mléčné výrobky. Pokud budete vařit, tak jídlo vařte, duste a zapékejte a jídlo se snažte konzumovat také co nejvíce v čerstvém stavu.

Při očistné kůře je důležité dodržovat také pitný režim. Pokud málo pijeme, naše krev se zhušťuje a míza není schopna pohybu a nevykonává správně svou funkci – nečistí tělo od toxických látek.

Důležité je pít zejména čistou vodu, tedy neperlivou, může být kohoutková nebo ze studně. Pokud máte problém dodržovat pitný režim, ráno vypijte alespoň 350 ml čerstvé vody s citronem, nabudíte tak svůj rozespalý metabolismus. Během dopoledne zkuste opět vypít dvě sklenice vody a během jídla vypijte alespoň 100 ml tekutiny. Pijte nejpozději třicet minut před jídlem a po jídle tak za hodinu, i když někteří lidé potřebují po jídle vypít alespoň sklenici vody, aby jejich tělo lépe trávilo. Odpoledne si také dopřejte dvě až tři sklenice vody a před spaním už pijte méně tekutin.

Dobrou alternativou pro pitný režim jsou i bylinkové čaje, které popíjíme během 14 dní a poté učiníme asi měsíční pauzu od těchto čajů. K očistě jater používáme převážně ostropestřec mariánský, který je skutečně silný. K očistě ledvin zase používáme čaj z přesličky rolní. Plícím ulevíme pročištěním střeva. Jde o párový orgán a tyto orgány jsou spolu pevně propojena. Když nestíhají střeva, pomáhají plíce a naopak. Pokud tedy dochází k nějakým alergiím, značí to problém ve střevě.

Přečíst  Česnek: Zachránce našeho organismu

Ovocné a zeleninové šťávy

Ovoce a zelenina obsahují důležité enzymy. Mnohé z nich mají protizánětlivý efekt, navíc obsahují vlákninu, která na sebe navazuje nežádoucí látky. Abychom během dne dostali vyváženou stravu, měli bychom svůj jídelníček prokládat několika kousky ovoce. Vhodné je dát důraz i na luštěniny.

Ovocné a zeleninové šťávy jsou vhodnou variantou jak do sebe dostat vitamíny a vlákninu. Tyto šťávy by se měly pít čerstvé. Vhodné jsou šťávy z mrkve, řepy nebo celeru. Kořenová zelenina má obrovskou sílu jak náš organismus vzpružit. Řepa a mrkev pročišťují játra.

Během očisty bychom však neměli zapomínat ani na listovou zeleninu. Například rukolu nebo listový špenát. Rukola obsahuje vysoké procento hořčičných olejů, které nabudí trávení a pročišťují játra. Natrhat si však můžete listy pampelišky, která se dá přidat do salátů. Použít můžete i mladé kopřivy.

Do salátů můžete použít i medvědí česnek. Ten roste na teplejších stanovištích jako jedna z prvních rostlin už koncem února. Užívat tuto rostlinu můžeme až do konce května, kdy už raší v květ a ztrácí léčivou sílu. Vyznačuje se zcela jemnou česnekovou chutí a obsahuje velké procento vitamínu C. Také mladé jarní cibulky udělají svůj kus práce. Medvědí česnek čistí krev a doporučuje se při léčbě akné.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..