Češi jsou houbaři

By | 03.12.2020

Houbaření]Rostou ? Tak zní nejčastější otázka mezi českými obyvateli, když zaprší. A rostou. V Česku se vyskytuje asi 10000 druhů hub. Ano, už opravdu rostou, aspoň tady u nás na horách. Sběr hub tu u nás má tisíciletou tradici, sbírali je naši předkové, kterým poskytovaly nejenom potravu v době, kdy teprve vše zrálo a rostlo, ale i lék. Houby totiž léčí a podporují náš imunitní systém. Češi jsou v celém světě asi výjimka, kromě Asijských národů a Řeků, protože když k nám přijel jistý hrabě Párisch, z Ontária v Kanadě, tak jsem se ho ptala, rostou? A on mi suše odpověděl, my tohle nikdo nejíme. Houby jsou nejedlé. A já říkám: hmmm a myslím si, jak jsou vyspělý národ. To Češi, ty vás strčí do kapsy a to nejenom s houbami.

V roce 1528 poprvé popsali houby botanikové v Evropě a v 18. století se staly houby vědním oborem. 

Složení hub:

  • voda asi 75% – 94% 
  • Sušina, která obsahuje až  63% bílkovin
  • až 55% sacharidů
  • 27% vlákniny
  • minerální látky – hořčík, fosfor, draslík, železo, vápník a sodík
  • vitamíny B, D, E a K

Pozor pokud jsou sbírány u silnice, nabírají do sebe  i těžké kovy!

Léčivé účinky hub: Svým obsahem vitamínu B, léčí Parkinsona, Alzheimera, zácpu, léčí a zvedají imunitu (obranu těla), ničí viry, snižují cholesterol a regenerují vnitřní orgány. Léčí játra a odvádí zplodiny z těla, tlumí bolest, pomáhají cévám, ale léčí i rakovinu, žloutenku a krevní tlak. Dámy ocení, že se po nich znatelně hubne.
Takže když ne do lesa, tak aspoň k obědu žampiony či hlívu ústřičnou. 

Recept: na olivovém oleji osmahneme dvě velké cibule, přidáme 500g žampionů či jakýchkoliv houbiček, okmínujeme, osolíme, přidáme špetku chilli koření a dusíme 3 minutky, poté přidáme pokrájené rajčata, papriky, dusíme  asi 10 minut, možno lehce podlít vodou. Přidáme dvě hrsti jáhel, přilijeme 500 ml vody či vývaru a dusíme, ještě dokud nejsou jáhly měkké. Podáváme sypané sýrem a čerstvou petrželkou či posekaným libečkem. 

Přečíst  Dary babího léta
SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..