Zázračné oleje

Zázračné olejeBylinky a rostlinky kolem nás jsou pro naše zdraví podstatné. Dokážou nám pomoci od mnoha zdravotních neduhů a někdy jsou pro nás stěžejní v léčbě závažných problémů.

V mnoha rostlinách je olej, který se tak může stát vzácnou komoditou pro jeho uživatele. Oleje z rostlin se užívají buď vnitřně, nebo zevně. Často se jako nosič používá olivový olej, ale může to být i jiný druh oleje (slunečnicový, řepkový nebo jiný). Používaná část rostliny se usuší a vyluhuje v rostlinném oleji. Po určité době se odcedí zbytky rostliny a zázračný olej je hotový a připravený k užívání. Olejů z léčivých rostlin existuje celá řada druhů, pojďme si o některých z nich něco říct.

Kokosový olej se získává z kopry neboli jader zralých kokosových ořechů. V tropických oblastech je důležitým zdrojem tuku pro místní obyvatele. Dá se konzumovat, obsahuje vitamíny A, C, E a také mastné kyseliny. Dá se masírovat do kůže a používat jako krém nebo tělové mléko, je vhodný pro suchou pokožku a také pro pacienty trpící atopickým ekzémem.

Arganový olej se získává z jader argánie trnité. Vyrábí se zvlášť pro potravinářství a zvlášť pro kosmetiku. V potravinářství je ceněn pro své výrazné aroma, má chuť mandlí a ořechů a používá se při vaření v oblasti Středozemního moře. V kosmetice se přidává do krémů, obsahuje vitamíny a esenciální mastné kyseliny. Pro pokožku má blahodárný vliv.

Čajovníkový olej je velmi vzácný a také oblíbený. Nazývá se také lékárničkou v kostce. Získává se z listů kajeputu střídavolistého. Neužívá se vnitřně, ale pouze zevně. Výjimku tvoří bylinné pastilky a sirupy. Zevně se používá jako antibakteriální, antiseptický a antimykotický pomocník. Vhodný je i na opary.

Dalším vzácným olejem je ricinový olej. Získává se ze semen skočce obecného. Diskutuje se o něm hodně v kruzích zájemců o přírodní medicínu, ale vnitřní užívání tohoto oleje se nedoporučuje. Má projímavé účinky a může se s ním člověk lehce předávkovat, a proto se pro vnitřní užívání nedoporučuje. Užívá se však v kosmetice a je vhodný na suchou pokožku. Pomáhá hojit jizvy a podporuje regeneraci pokožky.

Lněný olej se získává sušením semen lnu setého. Je to jedlý olej, má však výraznou chuť i pach, a proto se v kuchyni využívá jen velmi málo. Je však dostupný jako doplněk stravy. Obsahuje velká množství aminokyselin, zvláště kyseliny alfa-linolenové, která hraje pozitivní roli v omezení zánětů vedoucích k ateroskleróze. Je důležitý pro správný vývoj dětí.

Pupálkový olej se získává lisováním zralých semen pupalky dvouleté. Jeho užívání zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů a pomáhá udržet mladistvý vzhled pokožky. Rovněž pomáhá odstraňovat premenstruační napětí a bolesti během menstruace. Podporuje metabolické funkce, normální činnost kardiovaskulárního systému a podporuje přirozenou obranyschopnost. Pomáhá regenerovat popálenou kůži a hojí rány.

Konopný olej se získává lisováním semen rostlin rodu konopí. Přesněji však technického konopí, které neobsahuje návykové látky THC. Lisovaný za studena a nerafinovaný obsahuje zhruba 80% mastných kyselin. Dále obsahuje minerály, vitamíny A, E, D, a některé i B. Přidává se do kosmetiky, do mastí, masážních olejů, krémů a emulzí.

Dýňový olej pochází z tykve obecné. Lisuje se z jejich semínek. Ty se konzumují buď celá, nebo se z nich olej lisuje. Dýňový olej má však projímavý účinek a používá se proti zánětům a parazitům a jako doplněk stravy. Je vhodný k léčbě prostaty. Obsahuje beta karoten, vitamíny C, D, E a minerály.

Řepkový olej se získává ze semen řepky olejné. Získaný surový olej se uplatňuje v potravinářství, používá se při výrobě mnoha potravin, například majonézy a rostlinných tuků, atd. Obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a významné množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Obsahuje také další biologické látky. Je jedním z nutričně nejvýhodnějších rostlinných olejů.

Hřebíčkový olej má dezinfekční, antiseptické a znecitlivující účinky, využívá se k léčbě zánětlivých procesů na kůži, na ošetření dutiny ústní, akné apod. Zklidňuje a uvolňuje organismus. Získává se z koření hřebíčku.

Mandlový olej se získává lisováním zralých semen mandloně obecné, Obsahuje vitamíny A, E a minerály. Obsahuje kyselinu olejovou, linolovou, palmitovou a kristovou. Má oříškovou chuť a charakteristickou vůni. Používá se jak v kuchyni, tak i v kosmetice. Přidává se do aromaterapeutických masáží a je hlavní složkou mnoha tělových olejů. Je vhodný pro suchou a podrážděnou pokožku. Mandle jako plody rostliny mohou být sladké nebo hořké. Sladké se běžně konzumují, ale hořké by se konzumovat neměly, člověk se s nimi může i otrávit.

Oregánový olej obsahuje vápník, hořčík, zinek, železo a mnoho dalších důležitých minerálů, také vitamíny C, A a niacin. Získává se z dobromysli obecné tedy orgána. Hlavní složkou je zde carvacrol, který je silný antioxidant, ale výrazně působí také proti plísním a bakteriím. Označuje se tedy jako přírodní antibiotikum.

Třezalkový olej se získává z květu třezalky tečkované. Má čistící a antimikrobiální účinky, zmírňuje problematické stavy pokožky a podporuje regeneraci kůže při spáleninách. Označuje se také jako Janův olej a používá se na rány, popáleniny, zapařeniny, bolesti svalů a při bodnutí hmyzem.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner