Uvařte punč, zahřeje a rozproudí vám krev

PunčTaky jste si na podzim vylisovali padaná jablka, mošt stočili je do tetrapaků, zamrazili a celou zimu popíjíte zdravý stoprocentně ovocný nápoj? Jenže mrzne a vy byste si raději dali něco teplého? I na horký nápoj můžete svůj mošt velice dobře využít. Zkuste si vyrobit vynikající domácí punč. Je to rychlé, nenáročné a moc dobré. A pokud nemáte vlastní jablečný mošt, kupte v obchodě stoprocentní jablečný džus. I ten se na výrobu zimního punče hodí.

Vezměte 250 mililitrů svého moštu nebo koupeného džusu, přidejte stejné množství dobrého červeného vína, sto mililitrů vody, stejně tak rumu, přihoďte k tomu kousek celé skořice, čtyři hřebíčky a cukru dle chuti. Všechno společně pěkně pomalu zahřívejte. Pozor, nesmíte nápoj vařit, vyprchal by vám alkohol.

Připravte si sklenice vhodné na punč, nejlepší jsou tlustostěnné, které drží teplo, do každé vložte kolečko jablka a přelijte horkým punčem. Lijte přes sítko, abyste do sklenic nevlili i koření. Popíjejte v klidu a pohodě, třeba když se vrátíte promrzlí z lyžovačky či bruslení, horký punč vám rozhodně krev rozproudí.

Historie punče

Punč pochází až z daleké Indie, kde ho objevili angličtí námořníci, v Evropě se začal popíjet v sedmnáctém století. Jeho indické jméno zní panča – tedy pět, z čehož je patrné, že v Indii se připravoval z pěti základních složek, kromě koření a ovoce Indové používali čaj, cukr, lihovinu, vína a vodu. V punči by mělo být třicet procent alkoholu. Nemusíte používat jenom rum, hodí se i brandy, whiskey, výborný je i s některou z ovocných pálenek, třeba voňavou malinovicí. Používat můžete i různá koření, třeba skořici, hřebíček, zázvor, kardamom i vanilku. Mlsní jazýčkové ocení i dochucení citronovou a pomerančovou kůra. Je jen na vás, jak si ho připravíte a z čeho, základní ingredience byste ale měli zachovat.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner