Tea Tree Oil

Zázračný olej

Tea TreeNemáte v oblibě v případě problémů užívat hned léky, ale raději dáte přednost přírodě? Potřebujete antiseptický a antimykotických prostředek? Pravě pro Vás by mohl být Tea tree Oil vhodný. Možná se Tea Tree Oil jeví jako novinka dnešní doby, ale věřte, že se jedná o prostředek důkladně prověřený dlouhou historií.

Co vlastně Tea Tree Oil je? Jedná se o olej získaný z listů stromu Melaleuca Alternifolia neboli kajeputu střídavolistého. Lidově tento strom nese název australský čajovník. Jedná se o rostlinu, která roste výhradně v Austrálii a to na severovýchodním pobřeží státu Nový jižní Wales. Olej z tohoto stromu je buď čirý, nebo má jemně zlatou barvu a čerstvě kafrovou vůni, která je mnohým lidem příjemná. Vlastnosti tohoto olejíčku se účinně využívají jak v medicíně, tak i v kosmetice. Na čistý olej z tohoto stromu se často však objevují nežádoucí reakce, a proto se používá především jeho zředěná forma. Kvalitní výrobek s obsahem tohoto olejíčku obsahuje nejméně 35% koncentraci účinné látky terpenen-4-ol.

I magická síla tohoto olejíčku má svou legendu. Ta se váže k Bundjalungskému lidu, což jsou kmeny, které žijí v severní části Austrálie. Legenda vypraví o neobyčejné mladé dívce z tohoto lidu, princezně Eelemani. Její život nebyl radostný, prožila si nešťastnou lásku a byla nucena opustit svého milence. Eelemani se proto vydala na dlouhou pouť skrze nekonečné buše kolem pobřeží Nového jižního Walesu. Cesta byla pro princeznu příliš dlouhá a neznámá. Princezna však oplývala jedním výjimečným darem, kterým se odlišovala od ostatních, dokázala promlouvat se Zemí, s bohy a přírodou kolem sebe. Právě bohové se rozhodli, že ji darují kouzelná semena. Princezna putovala lesy a semena sázela všude tam, kudy prošla. Sotva semínka dopadla, hned začala klíčit. Z každého semínka vyrostl hustý strom, který se tyčil ke slunci a svou kůrou připomínal papír. Stromy rostly ze země a chránily každý princeznin krok. Princezna našla cestu domů a dorazila ke svému lidu. Obdarovala ho semeny vzácného čajovníku a naučila je, jak mají postupovat, aby jim byl také ochráncem. Od té doby chránil Bundjalungský lid strom, který dokázal vyléčit každou neduhu. Lidé se přestali bát nemocí, infekcí, poranění a tento strom se stal tak jejich strážcem, který je vždy ochraňoval.

Tea Tree Oil, nejen legenda

Legenda o stromu australského čajovníku se v každém kraji vypráví jinak, ale má vždy stejný konce. Bandjalungský lid se naučil používat čajovník ve všech podobách. Přírodní čistá esence je velmi silná a tak místní obyvatelé používali jen listy. Nebylo třeba je jakkoli upravovat a na jakákoliv jejich zranění stačilo přiložit list tohoto čajovníku. Když list uschl, sundal se z poraněného místa a to bylo čisté a zdravé, až to vypadalo jako zázrak.

Nejen vnější nemoci, ale také jedovatá zvířata a zákeřné nemoci byly pohromou pro místní obyvatele. Lidé se tak naučili z australského čajovníku vařit čaj, ten však byl natolik silný, že ho ani nepili. Stačilo ho jen inhalovat a hned si tím léčili místní obyvatelé své dýchací problémy, alergie a bolesti hlavy. S každým nádechem odplouvala zlá moc a nastávala příjemná úleva. Po vypití uzdravoval čaj i zevnitř.

Když do Austrálie poprvé dorazil také James Cook, nestačil se divit, že přírodní národ, který žije až pravěkým způsobem života, dokáže vyléčit každou chorobu a zná způsoby, jak na to. Tehdy se však jednalo o dobu rozkvětu a tak se poznávalo mnoho cenných léčivých bylin a čajovníku se nedostávalo takové pozornosti, kterou by si zasloužil.

Pokročilé možnosti využití léčiv dokázaly využít čajovník i jinými způsoby. Listy jsou účinné, ovšem přeprava je náročná a během ní listy čajovníku zetlejí nebo uschnou a léčivé esence tak vždy vyprchají. Z čajovníkových listů se tak začaly vyrábět masti, prášky, sirupy a čisté esence. Díky správnému způsobu získávání oleje bylo možné získat čistou esenci, která se stáčela.

Najdete ho i v lékárně

Původní obyvatelé Austrálie znali a využívali účinky australského čajovníku po celá staletí. Rozdrcené listy přikládali na rány a bolavá místa a přispívali k jejich zhojení. S příchodem bílých osadníků se pak povědomí o jeho účincích rozšířilo i do Evropy. První osadníci v Austrálii se dokonce snažili tento nízký a nenápadný strom vymýtit jako plevel, aby mohli získat pastviny pro svůj dobytek. Až o několik desítek let později přišli na to, k čemu je tento strom vhodný. Až teprve ve 20. letech 20. století se začal používat samotný olej. Během druhé světové války zažíval tea tree oil veliký rozmach. Poté ale užívání tohoto oleje úplně upadlo. S objevem antibiotik a špatnou mylnou pověstí přírodních produktů poptávka po tomto oleji naprosto zmizela. V 70. letech si ale lidé začali uvědomovat, že přírodní produkty jsou to nejlepší, co můžeme dostat. Tea tree oil se tak stal opět oblíbeným a vyhledávaným pomocníkem.

Většina světových lékáren zná tea tree oil a to samo o sobě dokazuje, jak moc je tento strom využívaným a doporučovaným lékem. Většina bylin se chemicky upravuje, ředí, míchá ale olej z tea tree je nejsilnější v čisté formě.

Jeho pěstování je velmi náročné. Pěstuje se pouze v Austrálii. Esence oleje jsou tak silné, že stačí pouze slabé potření postiženého místa a olej hned léčí. K získání pěti litrů tohoto oleje je zapotřebí deseti tun samotného čajovníku. Jde tedy o velmi složitý proces výroby.

Pomocník téměř na všechno

A na co všechno se dá tea tree oil použít? Má velmi širokospektré užití. Dezinfikuje a pomáhá hojit drobné ranky, škrábance, odřeniny a popáleniny. Účinně zklidní bolestivé místo po štípnutí hmyzem a zároveň funguje i jako repelent proti komárům a dalšímu hmyzu. Tea tree olej se dává i na klíšťata, aby se zamezilo rozšíření infekce při jeho vytahování. Olej zklidňuje pokožku spálenou od sluníčka a uleví od svědění při různých kožních vyrážkách a má dobré účinky při mírnění projevů akné. Pomůže také na plísně nohou, infekci nehtového lůžka a bradavice. Vyřeší problém s lupy a napomůže při léčbě oparu, aftů, či koutků. Výborně zabírá proti vším. Je účinným pomocníkem při krvácení dásní, paradentóze, zánětu dásní, stačí postižená místa jen lehce potírat olejíčkem. Tea tree olejíček pomáhá i při zápachu z úst. Když ho budete kloktat s vodou, pomůže vám při nachlazení a kašli, při rýmě stačí potírat místa kolem nosních dírek. Olejíček zmírňuje také bolest svalů, kloubů, hlavy a to buď přímým vmasírováním olejíčku do pokožky, nebo přidáním do koupele. Tea tree oil se používá také při aromaterapii a na pročištění vzduchu v místnostech, což ulevuje astmatikům a alergikům. Vyzkoušet lze také jako přírodní deodorant, u žen pomáhá proti vaginálním mykózám.

Tea tree oil se užívá i u zvířat jako přípravek proti blechám. Vetření oleje do srsti zvířat nebo přidání do koupele, blechy odradí. Tato metoda se využívá také u koní a ovcí. Pozor dejte ale u koček. Tam někdy došlo i k tragédii. Kočky si často olizují svou srst a tea tree olej je pro při požití toxický.

Tea Tree Oil, nechyběl v žádné domácnosti

Ačkoliv byly účinky oleje známé, dlouho nebyla správná doba pro jeho prodej. Byl totiž drahý a lidé měli málo peněz na to, aby si ho mohli pořídit. Nechtělo se jim investovat do látky, o které nic nevědí, a prodává se v malém množství. Svět už ho dlouho znal, ale rozmach tohoto olejíčku přišel až daleko později. V Austrálii ho začali používat i noví osadníci a čase m se stal stálým vybavením každé australské domácnosti a to i v době 2. světové války byl povinnou výbavou australských vojáků. Pravá komerce tohoto olejíčku nastala až v 60. letech, kdy nové farmaceutické společnosti hledaly jakýkoliv způsob, jak vydělat na svých produktech. Z olejíčku se stal najednou hit, který se během 70. let rozšířil do celého světa. Během 20 let ho měla doma snad každá domácnost. Dnes je opět olejíček na vzestupu a to díky alternativním způsobům života, které hledají pravé léky v přírodě. Není tedy problém koupit 100% olejíček a to buď ve složení oleje, nebo v různých mastích. Účinky oleje jsou silné a hojení lze sledovat ve velmi krátkém čase. I malá lahvička dokáže sloužit roky a chránit tak celé rodiny.

Tea tree oil je toxický jen při požití, nesmí se tedy užívat vnitřně. Je důležité uložit ho na místo mimo dosah dětí a zvířat, aby nedošlo k nějaké tragédii po jeho konzumaci. Používat ho mohou i děti a senioři. Může se vyskytnout kožní reakce na tento olej, jako alergie, ale dochází k tomu v malých procentech případů.

Tea tree olej se používá dnes i v kosmetice. Obsahují ho šampony, krémy, zubní pasty i čajovníkové silice.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner