Smetanka lékařská - Taraxacum officinale Weber

Smetanka lékařskáPampeliška je velmi rozšířená vytrvalá bylina s vřetenovitým, mléčnatým kořenem a vícehlavým oddenkem. Má podlouhlé kopinaté, v řapík zvolna zúžené listy, trošku chlupaté. Ze středu listové růžice vyrůstají lysé, duté stvoly zakončené žlutým květem. Květ má asi 200 jazykovitých obojakých květů, hustě směstnaných na květním lůžku. Zákrov je dvouřadý. Plody jsou nažky s chmýrem, sestavené při dozrání v kouli. Pampeliška je prostoupena ve všech částech mléčnicemi a při utržení roní bílou, hořkou šťávu. Kvete od jara do podzimu. Je rozšířená na celé severní polokouli. U nás roste na lukách, mezích, pastvinách a na zahrádkách. Využívanou části pampelišky je kořen (Radix taraxaci), někdy také list nebo nať kořenem (Folium taraxaci, Radix taraxaci cum herba).

Sběr a úprava:
Kořen pampelišky se sbírá v březnu nebo v dubnu před rozkvětem rostliny, nebo také v říjnu po odkvětu rostliny. Po rychlém omytí se suší, nejlépe ihned umělým teplem, které nemá překročit 50 stupňů celsia. Pampeliška je na lomu světlá, je bez pachu a chuť má slabě nahořklou. Nedostatečně usušený kořen snadno přijímá vlhkost a plesniví. Suché kořeny bývají napadány červy, eventuelně myšmi.

Účinné látky a působení:
Pampeliška obsahuje horčinu taraxin, taraxasterin, fotosteroly, homotaraxasterol, soly sodíku, drasla, manganu, kyseliny křemičité, síry a fosforu, tříslovinu, inulin, látky s fytoncidním působením. Rovněž také vitamíny A, B, C, D. Obsah inulinu silně kolísá, nejvyšší je na podzim. Obsah taraxinu stoupá v červenci a v srpnu. Chemicky a farmakologicky je droga dosud málo prošetřená. Povzbuzuje trávicí orgány a podporuje sekreci trávicích šťáv. Má účinek cholerický a diuretický, poněvadž obsahuje enzymaticky působící látky, které příznivě ovlivňují činnost jater a ledvin. Působí také na tvorbu žaludečních kyselin.

Užítí:
Smetánku lékařskou používáme jako choleretikum, diuretikum a barum v nálevu při špatné kontrakční a vyprazdňovací funkci žlučníku, žaludku, při zánětech močových cest a ledvinových kamenech. Jako barum při zánětu žaludeční sliznice s nedostatečnou tvorbou kyselin. Někdy se užívá šťáva z čerstvého kořenu. Pro velký obsah inulinu se doporučuje užívat čaj při cukrovce a čerstvé listy jako zeleninu při chorobách výměny látkové. Užívání kořenu při cukrovce má význam pouze podpůrný.

Poznámka:
Pro průmyslovou potřebu se pampeliška pěstuje. Je pro ní charakteristické to, že má větší kořeny a z mladých, šťavnatých listů se upravuje, zejména ve Francii, jarní salát (bez octa).

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner