Šípky II. díl: Jak je zdravě využít?

Šípkový keřZe šípků lze udělat i víno. Je na to potřeba jeden a půl kilogramů šípků, jedno kilo třtinového cukru a tři litry vody.

Šípky očistíme, omyjeme a nařízneme. Do hrnce dáme vodu, třtinový cukr a vodu povaříme. Pro sladší víno stačí přidat více cukru. Do vysoké lahve plnou šípků dáme zchladlou směs vody a cukru. Láhev poté dobře zavřeme a dáme na teplé a tmavé místo. Necháme víno zrát osm týdnů, čím více bude zrát, tím více kvality v něm můžete hledat. Láhev se nesmí během zrání otvírat, či ji přendávat na jiné místo. Když najdeme poslední šípek na dně láhve, víno je hotové. Vylouhované šípky můžeme opět zalít převařenou a vychladlou směsí cukru a vody. Za další čtyři týdny můžeme mít opět nové víno.

Lahodný je i šípkový sirup s rakytníkem. K tomu je potřeba na 450 gramů šípků, dalších 150 gramů rakytníku, citrón a také třtinový cukr.

Šípkový sirup

Šípky opět očistíme a omyjeme. Dáme je do hrnce, a k nim přidáme očištěné a omyté plody rakytníku, poté je zalijeme vodou a necháme vařit tak dlouho, až budou plody měkké. Necháme pak hrnec odstavit a počkáme, dokud směs nevychladne. Pak ji můžeme přecedit přes plátýnko. Sirup, který nám touto metodou vznikne, dáme opět do hrnce a necháme ho přivést k varu. Jakmile zhoustne, dáme do něj podle své chuti citrón a cukr. Poté opět vaříme. Až bude vše hotové, nalijeme sirup do sklenic a necháme je na plechu s trochou vody sterilizovat v troubě při teplotě 80°C po 20 minutách. Až sirup vychladne, umístíme jej do chladné a tmavé komůrky a opět dnem vzhůru. Sirup nejen, že nám ochutí nápoj, ale pomůže nám při nachlazení, či k nabuzení imunity.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner