Řeřicha: Bylinka plná minerálů

ŘeřichaŘeřicha se zdá být obyčejnou bylinkou, ale tak obyčejná není. Je to aromatická a příjemná bylinka, která se díky svému obsahu stává důležitou a jedinečnou.

Řeřicha je jednoletka, patří mezi brukvovité rostliny. Můžete si ji vypěstovat i doma, je totiž nenáročná. Pokud se rozhodnete pro její pěstování, ze začátku ani nepotřebujete zeminu. Potřebuje však mít dost světla. Vyznačuje se tím, že rychle klíčí a už za týden jsou mladé rostlinky vysoké až 8 centimetrů. Už takto mladé výhonky můžeme použít pro naše zpracování. Zasévat řeřichu můžeme klidně každý týden a máme tak postaráno o svěží a zdravé výhonky. Také venku se vcelku lehko pěstuje, musí se vysévat od jara do podzimu.

Čím je řeřicha tak zvláštní? Obsahuje mnoho minerálních látek, hlavně síru, hořčík, draslík a železo. Dále obsahuje vitamíny B, C a beta karoten. Díky tomu se posiluje náš imunitní systém a jsou stimulovány játra a žlučník. Je proto vhodná k těžkým pokrmům, protože řeřicha napomáhá správnému trávení. Pomáhá na ledviny a záněty močových cest. Působí močopudně a je vhodná při detoxikaci.

Tato bylinka má chuť podobnou ředkvičkám. Často se přidává do pomazánek, salátů, ale i omáček, nebo jako obloha. Dobrá je i s bramborami. Nikdy se nevaří a může se hned užívat. Vhodná je i k masům, rybám, nebo dokonce i do polévek. S řeřichou se dokážou vykreslit různé výborné věci.

Autor obrázku Wikipedia: :Lepidium_campestre001.jpg, licence CC.
SMS Věštba
SMS Výklad / banner