Punč

K mrazivým dnům patří kromě svařáku a grogu i punč. Punč je jemný aromatizovaný nápoj, který je stvořen k zahřátí celého těla.

O punči se říká, že jeho rodnou zemí je Anglie. Je to však mylná domněnka. Punč pochází z Indie. Byl však objeven anglickými námořníky v jejich indické kolonii. Do Evropy se dostal až na konci 17. století. Punč je tedy jedním z nejstarších míchaných nápojů vůbec.

Punč, jak mu dnes přezdíváme, je slovo, které pochází z angličtiny. Do našeho jazyka se převzalo z němčiny a dostalo tak podivnou výslovnost. V angličtině se punč píše punch a vyslovuje jako panč.

Indicky se punč nazýval jako panča. V překladu to znamená pět. Proč pět? Protože představoval tento nápoj pět ingrediencí, které obsahoval. Těmito složkami byly čaj, cukr, lihovina, víno a voda.

Punč je teplým míchaným nápojem, ale může být i studený. Dá se připravit z ovoce a ovocných šťáv, lihovin, mléka, vína a z koření. Punč by měl obsahovat kolem 30 % alkoholu. Ochucuje se kořením a to skořicí, zázvorem, hřebíčkem, vanilkou a kardamomem. Dochutit se může i pomerančovou či citronovou kůrou. Platí pravidlo, že pro přípravu punče se užívá vždy čerstvá svařená voda.

Pokud se rozhodnete punč sami vyrábět, pamatujte, že lihovina se do něj přidává až úplně jako poslední přísada a to z toho důvodu, aby aroma a alkohol rychle nevyprchal. Punč se nalévá do předehřátých sklenic.

Domácí klasický punč

Punč se tradičně v Indii připravuje z lihoviny zvaná arak. Jde o alkoholický nápoj, který se vyrábí kvašením a destilací ze šťáv cukrových palem. Poté se přidává koření a ovoce.

Punč se dá dělat z jakékoli lihoviny. Zkusit můžete i rum, brandy, whisky, calvados, arak, gin nebo klasickou ovocnou pálenku.

Punč se stejně jako jiné teplé nápoje dá dělat z čehokoli. Může mít mnoho tváří a podob. Záleží na vaší chuti, která vás nejvíc zláká, a budete si ji chtít vyzkoušet. Punč by měl jako symbol vánoční atmosféry být voňavý a správně kořeněný. Punč spadá mezi nejoblíbenější zimní nápoje.

Zkuste vyzkoušet domácí punč. Na ten budete potřebovat domácí pečený čaj, půl litru červeného vína, 100 g cukru krystal, dva kusy hřebíčku, skořici vcelku, pomeranč a citron. K tomu můžete přidat 0, 5 dl portského vína.

Do hrnce dejte čtyři lžičky pečeného domácího čaje, který zalijte 250 ml vroucí vody. Poté přidejte cukr, šťávu z citronu a pomeranče, kůru z půlky citronu a koření. Poté nechejte pět minut vařit. Nakonec vše přeceďte a přidejte víno, které poté zahřejte až k bodu varu a hned odstavte z plotny. Tento chutný punč se může podávat i s domácími jablečnými křížalami, kterými můžete punč navrchu ozdobit.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner