Překyselení organismu

V dnešní době se objevuje řada názorů na rakovinu, které tvrdí, že rakovina je způsobena překyselením organismu.

Právě nefyziologický způsob stravování, tedy to, že jíme stravu, která organismus okyseluje a zároveň i v kombinaci s fyzickou neaktivitou se v těle vytváří kyselé prostředí slabě zásobované kyslíkem. Kyselost z buněk pak vytlačuje kyslík a nedostatek kyslíku v buňkách zase vytváří kyselé prostředí. Pokud člověk trpí překyseleným organismem, automaticky jeho organismu chybí kyslík. Kyselé prostředí je totiž prostředí bez kyslíku.

Zdravé buňky těla žijí v zásaditém prostředí, které je bohaté na kyslík a které umožňuje, aby mohly buňky normálně fungovat. Nádorové buňky naopak žijí v kyselém prostředí chudém na kyslík. Takže pokud trpíte překyselením organismu, zaděláváte si tak na pěkný malér.

Nádorové buňky jsou totiž anaerobní, nevdechují kyslík a nemohou tak přežít v přítomnosti vysokých koncentrací kyslíku. Mohou tak přežít jen díky glukóze a v prostředí bez kyslíku. Nádor tak často nebývá nic jiného, než obranný mechanismu našeho těla, aby mohly buňky přežít i bez kyslíku.

Poté, co se dokončí proces trávení, vytváří potrava podmínky pro kyselost nebo zásaditost v těle. Zásaditost našeho organismu závisí na tom, co jíme. Kyselé a zásadité prostředí se měří pomocí pH stupnice a to v číslech od 0 do 14, kdy je 7 neutrální zónou.

Od 0 do 7 je prostředí kyselé a od 7 do 14 je zásadité. Aby naše buňky mohly dobře fungovat, potřebují lehce zásadité pH a to malinko nad 7. Pokud je člověk zdravý, pH v krvi u něj dosahuje 7,40 – 7,45. Krev se také sama neustále reguluje, aby neupadla do metabolické kyselosti. Některé potraviny krev okyselují a znečišťují organismus.

Jakým potravinám je tak lepší se vyhýbat a omezovat je? Které způsobují kyselost organismu? Bohužel většinu požitkářů nepotěšíme. Jde často o potraviny, které nám způsobují slast a navozují dobrý pocit, ale tělu moc neprospějí. Proto se vyhýbejte rafinovanému cukru a jeho derivátům. Ze všech potravin se řadí mezi nejhorší, neobsahuje bílkoviny, tuky, vitamíny ani minerály, ale pouze uhlovodany, které škodí slinivce břišní. Cukr má pH kolem 2,1, což je velmi kyselé. Také všechny druhy masa jsou kyselé. Dále i výrobky rostlinného původu jako jsou sýry, mléko, smetana, jogurty, rafinovaná sůl, rafinovaná mouka a všechny její deriváty, jako jsou těstoviny, dorty, sušenky. Moc dobře tělu neudělají ani chleba a margaríny, kofein, alkohol, tabák, průmyslové a konzervované potraviny. Léky a antibiotika také přispívají ke kyselému organismu.

Co naopak dělat pro zásadotvorný organismus a co jíst? Veškerou syrovou zeleninu a ovoce. Některá zelenina může mít kyselou chuť, ale v těle se mění v zásaditou, to platí i u ovoce. Například citron. Má kyselou příchuť, ale v těle se chová jako zásaditý. Mandle jsou také velmi zásadité. Dále celozrnné obiloviny, zásadotvornou obilovinou je proso. Med je také velmi zásaditý. Dále také chlorofyl, zelené rostliny obsahují chlorofyl, který je velice zásaditý. Voda je důležitá zase pro tvorbu kyslíku. Důležité tedy je být dobře zavodněný a pít vodu po malých doušcích celý den. Vhodné je i pravidelně cvičit, protože cvičení rozvádí kyslík po celém těle.

Samozřejmě nelze se vyhnout všem kyselinotvorným potravinám a ani by to nebylo pro naše tělo zdravé. Ve správně sestaveném jídelníčku musí být i kyselé potraviny. Je však zapotřebí nekonzumovat tyto potraviny ve větším a zbytečném množství.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner