Polníček: Listová zelenina

By | 28.01.2020

Pokud vás, co se týče salátů, nezaujala rukola především svou nahořklou chutí a přesto si chcete přidat do zeleninových salátů nějakou listovou rostlinku prodobné rukole, nesklánějte hlavu. Vyzkoušejte polníček. Polníček je vhodnou rostlinou zejména do salátů.

Často si jej můžeme splést s mladým špenátem. Polníček je zelenina, kterou užívali ve středověku už naši předci.

Polníčku se říká kozlíček polníček. Pěstuje se nejvíce ve velkovýrobnách a my jej pak můžeme zakoupit balený v ochranné atmosféře. Na jihu Evropy, kde se tato zelenina ve velkém pěstuje, se vydávají na jaře s košíčkem a nožem za prvními výhony této rostliny.

I polníček má několik druhů. Původem je pravděpodobně z oblasti Středozemí. Údajně se do 16. století neměl polníček nikde pěstovat. Dříve se pěstoval na polích, dnes se pěstuje už v záhonkách na zahradě a to díky zahradníkům Ludvíka XIV.

Od 18. století ho tedy můžeme vidět i v zahradách. I přesto není tak známou zeleninou.

Polníček své jméno získal díky tomu, že se nejčastěji vyskytuje na okraji polí. Kde se jednou vyseje, se objevuje i další roky. Semínka klíčí na podzim a mladé výhonky snadno přezimovávají. V létě polníček obklopí modravé kvítky, znovu vysemení a v září vyklíčí.

Dorůstá do výšky až 30 cm, v prvním roce vytváří bohatou růžici lístků. Několik speciálních odrůd polníčků, které byly vyšlechtěny, byly šlechtěny zejména pro listy. Ty mají větší nutriční hodnotu než salát.

Polníček by se neměl moc tepelně upravovat. Je vhodný do salátů s bylinkami, cibulkou, pažitkou, česnekem i řeřichou.

Oříšková chuť

Polníček obsahuje vitamín C, E, vitaminy skupiny B, provitamin A, kyselinu listovou, rutin, vápník, železo, hořčík.

Listy polníčku jsou aromatické s oříškovou příchutí. Pomáhá posilnit organismus a doporučuje se lidem s nemocnými ledvinami. V kuchyni se využíval už ve starém Římě, roste planě po celé Evropě.

Polníček posiluje srdce, podporuje krvetvorbu, zvyšuje vitalitu a výkonnost, působí proti stresu, aktivuje látkovou přeměnu v buňkách, posiluje sliznice, uklidňuje nervovou soustavu, zlepšuje činnost srdce a cév a posiluje obranyschopnost.

Polníček se hodí pro pacienty, kteří mají problémy se srdíčkem, jsou náchylní k infartku a pro všechny, kdo potřebují dodat vitalitu. Železo v polníčku dodává buňkám kyslík a pomáhá tak tělu bránit se proti bakteriím, virům a plísním. Vitamín C napomáhá zužitkování bílkovin z potravy. Ke konzumaci se hodí nejvíce rostlinky s malým počtem lístků, čím jsou lístky menší, tím jsou aromatičtější.

Pokud si chceme udělat z polníčku dobrý salát, můžeme dát omyté listy polníčku do mísy a přelijeme ji zálivkou, která se připraví z olivového oleje, citronu, soli a česneku. Dle chuti můžeme přidat i další zeleninu, například rajče, nebo ledový salát. Můžeme přidat i mozzarelu.

Přečíst  Moc a kouzlo solných lamp
SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..