Pochoutky z rakytníku

Med, sirup nebo sterilovaný rakytník

I když rakytníkové bobulky nevypadají zrovna vábně, dají se z nich udělat chutné a zdravé pochutiny. Zejména na podzim jsou zvláště vhodné, protože dodají plno potřebných vitamínů. Nechte se inspirovat.

Můžeme začít například se sterilovaným rakytníkem. Jak jej vyrobit? Plody rakytníku nejprve umyjte a osušte. Poté se nasypou do zavařovacích sklenic a zalijí nálevem. Ten se vyrábí z vody, cukru, nebo také z medového roztoku. Plody se sterilují po dobu asi 25 minut v 85 ˚C. Pro zdraví je vhodné pozřít tři lžičky těchto plodů za den.

Jak se dělá takový sirup? Plody se musí nejdříve rozmačkat. Celkem tři litry bobulek, které se rozmačkají, se zalijí dvěma litry vlažné vody. Přidáme zhruba dvacet gramů kyseliny citronové a necháme den odležet. Po odležení se rakytník přecedí a vymačká se šťáva. Na jeden litr této šťávy se přidá zhruba kilo cukru. Vše dáme do hrnce a pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Sirup však nesmí vařit. Ještě za tepla ho lijeme do sklenek.

A co takový med z rakytníku? Můžete si z něj vytvořit extra zdravý „med“. Důležité je získat prášek z rakytníkových plodů. Poté si připravíme 150 gramů tohoto prášku a zamícháme do jednoho litru medu. Nejlépe tento med působí na bolesti břicha.

Víno, čaj, likér i džem

Z rakytníku lze udělat i dobré a zdravé víno. Nevěříte?

Na výrobu tohoto vína potřebujeme zředit rakytníkovou šťávu s vodou. Poté přidáme cukr a to v několika dávkách. Na jeden litr šťávy přidáme zhruba 0,6 litru vody a půl kila cukru. Cukr se doplňuje postupně a v množství 0,1 gram čtvrtý, poté sedmý a poté desátý den. Až vše vykvasí, víno by mělo mít 13% alkoholu, 13% cukru a 0,7% kyselin. Pro toto víno je typické jeho aroma a jemnost.

Ve vymrzlém podzimu se hodí k zahřátí zejména čaj z rakytníku. Pomáhá dodávat tělu důležité nutriční látky. Dá se připravit z lístků rakytníku, které kromě minerálů a vitamínů, obsahují i flavonoidy a tak obsahují důležitý antioxidant.

Z rakytníku se dá vytvořit i chutný likér. Na ten je potřeba zhruba kilogram plodů rakytníku. Ty se smíchají s litrem vodky, nebo i jiné podobně silné lihoviny. Potom se tato směs nechá na teple osm dní odstát. Poté se kilogram cukru svaří s malým množstvím vody. Poté, až voda a cukr vychladne, se přidá scezený rakytník. Následně se vše opět scedí a naplní do láhví.

Pro dobrý džem z rakytníku potřebujeme z jeho plodů vymačkat šťávu. Dále se smíchá v poměru 1:1 s cukrem a za teploty 85 ˚C se ohřeje. Směs se neustále míchá, aby se cukr rozpustil. Nakonec se džem dá do skleniček a pasterizuje 10 minut. Vyzkoušejte a nebudete litovat.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner