Oregano: Koření proti rakovině

Oregano - Dobromysl obecnáTato známá bylinka a koření v jednom, v Česku známé jako červená lebeda, dobromysl, či saský balzám, se těší velké oblibě a to zejména v pizzeriích, kde se používá jako základ při výrobě pizzy. Navíc je to chutné koření, které se přidává do mnoha jídel a vytváří tak jedinečné chuťové stopy.

Oregano patří do čeledi hluchavkovitých a čítá až kolem 20 odrůd. Pouhá jedna lžíce oregana obsahuje tolik antioxidantů jako jedno celé jablko.

Jeho antioxidační kapacita se může rovnat banánu, šálku dušení mrkve, či fazolových lusků. Kromě toho obsahuje i mnoho minerálů, vitamínů a také tzv. fytochemikálií, které právě působí jako antioxidanty. Kromě toho lze v oreganu najít i karotenoidy, luteiny, zeaxantiny a betakarotén.

Dokonce působí protirakovinně a to díky důležitým fenolovým kyselinám, které mají ve svém popisu práce likvidovat volné radikály. Díky tomu nás oregano chrání proti některým typům rakoviny.

I vědci se zabývali schopnostmi a účinky oregana. Zkoušeli je tedy na zvířatech a zjistili, že indické oregano má schopnost ochránit DNA před určitými poškozeními, které vyvolá radiace.

Při dalších pokusech například olej z oregana do minuty zlikvidoval bakterie escherichia coli. Také způsobuje poškození parazita guardia lambda, který vyvolává u lidí bolesti břicha a průjmy.

Oregana s brusinkami

Dokonce se zjistilo, že smíchání oregana s brusinkami je velice vhodnou a zdravou kombinací, která je doporučována. Oregano a brusinky v sobě totiž mají mnoho fenolových sloučenin a při sloučení těchto dvou druhů dohromady mají dvojnásobný účinek.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner