Mořská sůl

Mořská sůlObyčejná kuchyňská sůl už dnes v kuchyni moc neletí. Lidé raději dochucují svá jídla solí mořskou, himalájskou, ibiškovou, citronovou a kdo ví jakou ještě.

Proč se dnes solí především těmito solemi a co obyčejné kuchyňské soli chybí?

Není totiž sůl jako sůl. A rozdíl v ceně je obrovský. V dnešní době je výběr té správné soli o životním stylu a ani ne tak o zdraví. Od vysokého tlaku a jiných onemocnění nepomohou ani „zdravější soli“. Nutno podotknout, že tyto originální a zdravější soli se nepoužívají do běžného vaření například k dochucení těstovin ve vařící vodě, ale dochucují se jimi až hotová jídlo připravená na talíři. Ochutit si s těmito solemi můžete vajíčko naměkko, chleba s máslem, rajče a zeleninu, ryby nebo maso.

Známou a velmi ceněnou mořskou solí, je mořská sůl Fleur de Sel, neboli solný květ. Této soli se také přezdívá královna solí.

Často se tento druh mořské soli označuje také jako tzv. „kaviár mezi solemi“ a vzniká velmi zřídka. Navíc se tato sůl sbírá ručně. K jejímu získání je potřeba mnoho zkušeností a neustálého pozorování, trpělivosti a souhra slunce, větru a vody. Důležité je působení ranního oparu, lehkého větru a horkého slunce, kdy se na povrchu malých pánví tvoří tenké vrstvy soli a ty jsou křehké jako tenká vrstva ledu. Takové podmínky ke sběru nejsou každý den, a proto se ještě umocňuje vzácnost této soli. Pokud byste si chtěli pořídit tuto jedinečnou sůl, připravte si peněženku. Za dvacet deka této soli zaplatíte až 250 korun.

Mořská sůl pomáhá regulovat srdeční tep a to zejména díky obsahu hořčíku a sodíku. Je tak nezbytná pro správnou svalovou funkci. Mořská sůl navozuje správnou hladinu melatoninu, serotoninu a tryptaminu v mozku.

Udržuje tělo ve správné a dostatečné hydrataci. Zároveň je mořská sůl ideální na posílení těla a jeho imunity a pomáhá předcházet osteoporóze.

Mořská sůl obsahuje vyrovnávací paměť pro hladinu cukru v krvi, a proto je vhodná pro diabetiky. Mořská sůl navíc obsahuje také jód a tak napomáhá endokrinnímu systému a správnému fungování štítné žlázy. Pokud budete používat mořskou sůl, pamatujte, že by se měla používat v rovnováze s odpovídající spotřebou vody.

Známou mořskou solí je také sůl z Mrtvého moře. To samo o sobě vlastně není moře, ale bezodtokové solné jezero. Koncentrace soli ve vodě se neustále zvyšuje a pohybuje se kolem 30%. Voda z Mrtvého moře obsahuje asi 21 druhů minerálů mezi nimi nejvíce hořčík, vápník, brom, draslík, chlor, zinek, sodík a další.

Z těchto cenných látek není dvanáct obsaženo v žádné soli. Sůl z Mrtvého moře je výjimečná. Dezinfikuje a vyživuje pokožku, udržuje její optimální vlhkost, omezuje praskání jemných cévek a má posilující účinky na buňky kůže. Proto se hojně využívá zejména v kosmetickém průmyslu. Pomáhá hojit kožní nemoci a poranění, uvolňuje svalové napětí a aktivuje oběhový systém. Pomáhá také na respirační onemocnění.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner