Med: Přírodní léčitel

Čaj s medemMed, který nám po staletí dodávají včely, je sladký, voňavý a používá se nejen jako sladidlo, ale i do různých jídel, buchet, perníčků či cukroví jako přísada. O tom, že med je nepostradatelný a zdravý svědčí i naši předkové, kteří moc dobře věděli, proč včely chovat a proč získávat a užívat med.

Druhů medu je mnoho. Nejznámější je snad právě ten, který pochází od včel. Ostatní medy vyrábí jiné druhy hmyzu, ale také existuje med pampeliškový. U medu jako takového je velice důležitý jeho obsah vody. Nejlepší hodnota je mezi 16% – 18% vody, protože se tekutý med potom nekazí.

Co je to vlastně med?

Med je směs zahuštěných sladkých šťáv, jako jsou různé nektary z květů rostlin a včelích výměšků. Jak pro lidi, tak i pro včely samotné je med bohatý obzvlášť na energii. Včely vyrobí několik set kilogramů za rok. Med kromě již zmiňované vody, obsahuje cukry jako fruktózu, glukózu, sacharózu, ale co je zajímavostí, obsahuje popel (0,17%).

Med se užívá několik tisíc let jako antibiotikum a při dlouhodobém užívání má na člověka blahodárný vliv. Obsahuje plno antioxidantů, snižuje rakovinu tlustého střeva, odbourává stres a snižuje cholesterol. Navíc med léčí poranění, popáleniny, otoky, jizvy či vředy, které můžete převázat obvazem, jelikož med zabraňuje jeho přilepení k ráně. Kolují mýty, že med je vhodný o pro alergiky. Toho se ale vyvarujte, neboť med při alergii na pyl může jedině ublížit.

Pokud budete užívat med v malých dávkách, pomůže posílit vaši imunitu a dokonce může fungovat i jako vakcína pro alergiky, jako podávaný alergen v minimální dávce, na který si pacient postupně zvyká. Med tedy nejen sladce chutná, ale i pomáhá.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner