Mátový sirup: Osvěží tělo a potěší ducha

Máta v květináčiMátový sirup: Osvěží tělo a potěší ducha
Máta je tradiční letní bylinka, která v horkých letních dnech dokáže krásně osvěžit a zchladit tělo.

Účinky této byliny jsou známé od pradávna, máta úspěšně tlumí a odstraňuje křeče a to především v trávicím traktu. Zmírňuje nadýmání a působí dezinfekčně. Povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a zejména žluči.

Pokud je mentol, látka, kterou máta obsahuje v hojném množství, obsažen v silnější koncentraci, dá se používat v létě na kůži k ochlazení a k lokálnímu znecitlivění.

Z máty se dělají různé tinktury, sirupy a čaje. Je však třeba vzít v úvahu, že nadměrné užívání mátového čaje může vést k poruchám krevního obrazu. S každou bylinkou by se tak mělo nakládat jen velmi opatrně.

V těchto horkých letních dnech, kdy se naše tělo potřebuje zchladit a osvěžit a kdy je zapotřebí dbát na pravidelný pitný režim, přijde vhod mátový sirup, který v kombinaci s citronem dodá vašemu tělu vše, co v danou chvíli potřebuje.

Je velmi jednoduché udělat si ho doma. Pravý domácí mátový sirup jistě nikdo neodmítne.

Na mátový sirup budete potřebovat půl kila cukru, půl litru vody, zhruba 60g čerstvě natrhaných mátových lístků a jeden citron.

Do skleněné nádoby vložíme cukr a vodu a vaříme tak dlouho, dokud nevznikne cukernatý hustý sirup. Do něj poté vysypeme pokrájené lístky máty a necháme přejít varem. Nádobu poté odstavíme, přikryjeme a necháme louhovat asi hodinu, můžete ale nechat sirup pracovat i delší čas, ničemu to neuškodí. Dochutit poté sirup můžete ještě několika kapkami citronové šťávy. Poté scedíme a lijeme do menších lahviček.

Mátový sirup je doporučován konzumovat buď samotný třikrát denně v polévkové lžíci, nebo v kombinaci s vodou, kdy se sirup zředí a příjemně tak osvěží v době horka.

Mátový sirup je vhodný při nachlazení, nechutenství a při problémech s trávením.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner