Mandarinky

Oblíbené ovoce zimní sezóny

MandarinkyZima je v plném proudu a tak je k dostání typické ovoce, které jde na odbyt nejvíce v zimě – pomeranče a mandarinky. Tyto citrusy jsou v zimním období oblíbené a často jsou součástí i nadílek na Mikuláše. Dokonce se mohou přidávat i do různého cukroví. Právě čas Vánoc si obvykle spojujeme s vůní citrusů.

Proč jsou právě tyto dva oranžové citrusy tak oblíbené? A proč právě mandarinka?

Mandarinka vypadá jako zmenšený pomeranč a její celý název je mandarinka obecná. Jde o strom, který plodí mandarinky, které jsou dobré a hlavně sladké. Dnes už je k dostání vícero druhů tohoto ovoce, například klementinky nebo sacumy. Všechny mají oranžovou kůru a citrusovou vůni.

Proč právě název mandarinka? Traduje se, že ovoce získalo svůj název podle ostrova Mauritius, který se původně jmenoval Mandare. Další pověst říká, že mandarinky získaly svoje jméno po středověkých mandarínech, kteří byli velkými konzumenty mandarinek. Původem jsou mandarinky z oblasti jihovýchodní Asie. Nejvíce z oblasti Japonska a Číny. Právě odtud se začaly dovážet do Evropy a to až v 19. století. Dnes se mandarinky pěstují ve velkém i v Evropě. Nejvíce v subtropických oblastech převládají mandarinkové plantáže.

Mandarinky jsou obvykle sladké a příjemné ovoce, které má bohatý zdroj vitamínu C. Ten působí protizánětlivě a chrání lidský organismus proti nemocím. Navíc jde o antioxidant, který má za úkol tělo chránit před volnými radikály. Zabraňuje tak staří a vzniku rakoviny.

Mandarinka: Můžete si ji vypěstovat doma

Mandarinka pomáhá i v boji s rakovinou, navíc je mandarinka vhodná pomocnice na boj s cholesterolem v krvi. Jsou to právě bílé blanky, kterými jsou mandarinky obaleny, které v sobě obsahují pektin, který napomáhá ke správnému trávení. Navíc upravuje zažívání a napomáhá ke stimulaci organismu a metabolismu. Právě z kůry mandarinek se vyrábějí vonné olejíčky, které napomáhají k relaxaci při aromaterapii.

Jak poznáte dobré mandarinky? Jejich kůra musí být hladka a napnutá. Pokud je naopak mandarinka na povrchu měkká a jsou na něm drobné ďolíčky, značí to, že je dužina suchá a mandarinky tak nebudou šťavnaté a ani ne moc dobré. Sáhněte proto po jiných mandarinkách. Nejvíce mandarinky vydrží v lednici, ale mandarinka by při správné teplotě měla vydržet až tři týdny. V pokojové teplotě vydrží mandarinky zhruba týden.

Mandarinky navíc můžete pěstovat i doma. Mandarinky jsou však náročné na světlo. V létě jej mají dostatek, ale v zimě rostliny trpí. Měli by tedy být u jižního okna a na zimu by se měly umístit do chladné místnosti, kde není víc než deset stupňů Celsia, i zde však musí mít dostatek světla. Rostlinu občas zalijeme a nehnojíme. Na jaře se mohou rostliny dát do výživné půdy a zalít.

Také můžeme postupně zvyšovat teplotu. Z jara začnou mandarinky kvést. Až se keř obalí květy, některé se musí odstranit, nebo odstranit počet plodů. Rostlina by pravděpodobně všechny plody neuživila. V prvním roce tak necháme až tři plody a v každém dalším až třikrát více, musíme brát v potaz i množství listů. V létě je dáváme ven a při vysokých teplotách častěji zaléváme, rosíme, ale nepřemokřujeme.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner